Magazin Godine Svet

Saudijska Arabija prihvata i zapadnjački kalendar samo da uštedi na javnom sektoru

Slika: kamere otkrile da je negovateljica zlostavljala ostarelog oca bogatog šeika iz UAE (pronađite na Penzinu)

Početkom oktobra 2016. godine Saudijska Arabija prešla je na gregorijanski kalendar. Šta je motiv za ovu bogatu islamsku zemlju nateralo da koristi “zapadnjački” kalendar? Štednja…

Zbog nižih cena nafte već dve godine, Saudijska Arabija je dovoljno iscrpela svoje zalihe da i ona počinje da primenjuje mere štednje.

U tom cilju odlučila je da pređe na gregorijanski kalendar zato da bi zaposlenima u javnom sektoru ove godine platila 11 dana manje.

Naime, država koristi lunarni kalendar od 1932. godine prema kom godina takođe traje 12 meseci, ali 354 ili 355 dana, to jest 11 dana kraće od “solarne” godine. S obzirom da se plate javnog sektora računaju na godišnjoj osnovi, prelaskom na gregorijanski kalendar zaposleni će raditi 11 dana više za isti novac.

Ovo je naročito zanimljivo jer je reč o zemlji koja je jedan od stožera islama, u kojoj se žene bore da dobiju pravo da voze automobil a smrtne kazne se izvršavaju odsecanjem glave sabljom (naravno, ljudska prava nisu tema za ovu državu jer je od takvih “formalnosti” štiti prijateljstvo sa SAD kojima su jedan od glavnih “partnera” u regionu, i jedan od najvećih kupaca američkog i britanskog oružja).

Izmena je izvršena početkom oktobra 2016. godine, to jest u dan koji je označavao poslednji dan 1437. godine islamskog kalendara.

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svetu, i oštar pad cena ove sirovine od 2014. godine do danas uveo je državu u deficit bez obzira na to što je u periodu pre toga uspela da napravi ogromne rezerve i pretoči ih u zlato. Na ruku im ne ide ni to što se otopljavaju odnosi SAD i Irana, koji takođe ima veliki potencijal za izvoz nafte, podseća RT.

U drugoj vesti istim povodom, RT je preneo da ministar za usluge građanima Kaled Alaraj izjavio je da u javnim službama zaposleni ne radi ni sat vremena efektivno, i da “u ovakvom ekonomskom trenutku (sa niskim cenama nafte) to neminovno vodi do bankrotstva”.

U Saudijskoj Arabiji preko 2/3 zaposlenih radi u javnom sektoru (na primer, u SAD je to 20%), i samo u 2015. godini ovo kraljevstvo je potrošilo oko 45 odsto budžeta, oko 128 milijardi dolara, na plate zaposlenih.

Uslovi za zaposlene u javnom sektoru pre mera štednje koje se uvode bili izuzetni:

  • oko 35 radnih sati nedeljno
  • minimalna mogućnost dobijanja otkaza
  • česti bonusi (po dve dodatne plate)…

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija