Početna Magazin Godine Ekonomija OECD: očuvati standard penzionera

OECD: očuvati standard penzionera

Pred zemljama članicama OECD-a stoji izazov: održanje životnog standarda najstarijih.

„Ravnotežu između finansijske održivosti penzijskog sistema i adekvatne visine penzija biće sve teže održavati u narednim decenijama“, upozorava se u saopštenju u izdanju za 2013. godinu Panorama penzija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Procenjuje se da će do 2050. prosečna starost za odlazak u penziju u zemljama članicama biti 67 godina. „Povećanje starosne granice i razvoj privatnih penzionih sistema jesu koraci u pravom smeru, ali oni sami neće biti dovoljni“, rekao je generalni sekretar OECD-a Anhel Guria. „Garancija da će svako imati pristojan život posle radnog veka mora biti u središtu politike vlada“.

Istovremeno, usled reformi koje su izvršene u toku poslednje dve decenije, zaposleni koji danas stupaju na tržište rada dobiće manje penzije od svojih prethodnika.

Izuzev Švedske, većina zemalja je zaštitila najniža primanja od rezova naknada. Reforme penzionog sistema pogađaju, pre svega, one sa većim prihodima.

Oni sa najnižim primanjima su pošteđeni, sa penzijom koja će u proseku biti 70% od prihoda koji su zarađivali, ali zaposleni sa srednjim platama imaće samo 54% svojih dotadašnjih primanja. Za najviša primanja, procenat je još manji: 48%.

Od presudnog je značaja da se kontrolišu troškovi menadžmenta privatnih i profesionalnih penzionih sistema. Vlade bi pod hitno morale da se pozabave promovisanjem privatnih penzionih sistema, smatra se u Organizaciji.

OECD preporučuje vladama da udvostruče napore u podsticanju ljudi da rade duže, a da vlade penzionerima osiguraju adekvatne nadoknade