Početna Magazin Godine Društvo ZA kasniji odlazak u penziju

ZA kasniji odlazak u penziju

Sve je više zahteva, što iz inostranstva, što od stučnjaka u Srbiji, da se pomeri starosna granica za odlazak u penziju. Zakon je zakon i njega moramo ispoštovati kada se donese, ali šta je bolje za nas i pojedinačno i kao društvo?

Nekada su 65-godišnjaci važili za stare ljude, a mnogi od njih bi u tim godinama već dosta svojih vršnjaka ispratili na drugi svet.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Danas osoba koja napuni 65 može da očekuje da će poživeti još 20, pa čak i 30 godina u relativno dobrom zdravlju. Ima logike onda i da se od te osobe očekuje da još izvesno vreme radi.

Oseća se korisno, ne javlja se poguban osećaj dosade, a nalazi se i u najboljoj mogućoj poziciji da uštedi za predstojeću penziju.

Troškovi su često mnogo niži, a primanja mnogo viša nego na početku karijere.

Poslodavac može da dobije izvesne poreske olakšice, a i odlaže se momenat kada će morati da nađe zamenu za zaposlenog koji određeni posao obavlja možda već decenijama.

Olakšice, znanje i stručnost za poslodavca, starijem zaposlenom dobra pozicija za pregovore o dodatnim benefitima na radnom mestu – svi dobijaju. A društvo dobija, bez sumnje, kada se olakša pritisak sve brojnijih novih penzionera na budžet.
PROTIV kasnijeg odlaska u penziju