Početna Magazin Godine Manje bakra za usporavanje razvoja ćelija raka

Manje bakra za usporavanje razvoja ćelija raka

Početkom 2013. godine naučnici iz njujorškog istraživačkog centra Weill Cornell Medical College dokazali su da tretman kojim se pomoću lekova redukuje unos bakra u organizam ima pozitivne efekte na suzbijanje ponovnog javljanja raka. Tretman je naročito uspešan kod trostruko negativnog tipa raka dojke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sada je studija na miševima koju su sproveli istraživači iz Federalne politehničke škole u Lozani (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) pokazala da se smanjivanjem unosa bakra, pre svega putem vode, zaustavlja rast ćelija raka.

Bakar ima bitnu ulogu u razvoju ćelija. Izgleda da je mnogo više potreban kanceroznim nego zdravim ćelijama. Seiko Išida, glavni istraživač, kaže da je najveće iznenađenje bilo otkriće da dodavanje male količine bakra u pijaću vodu ubrzava rast tumora. „Time je jasno pokazano da je bakar hranljiva materija od suštinskog značaja za ćelije raka.“ Naučnici procenjuju da bi smanjen unos ovog metala kod obolelih mogao da osnaži terapiju, naročito ako se kombinuje sa lekovima koji blokiraju glikolizu. Ograničavanjem dva glavna načina kojima maligne ćelije proizvode energiju, one bi se mogle izgladneti.

Naglašeno je da unos bakra ne izaziva pojavu tumora kod zdravog organizma...