Magazin Godine Zdravlje

Manje bakra za usporavanje razvoja ćelija raka

Početkom 2013. godine naučnici iz njujorškog istraživačkog centra Weill Cornell Medical College dokazali su da tretman kojim se pomoću lekova redukuje unos bakra u organizam ima pozitivne efekte na suzbijanje ponovnog javljanja raka. Tretman je naročito uspešan kod trostruko negativnog tipa raka dojke.

Sada je studija na miševima koju su sproveli istraživači iz Federalne politehničke škole u Lozani (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) pokazala da se smanjivanjem unosa bakra, pre svega putem vode, zaustavlja rast ćelija raka.

Bakar ima bitnu ulogu u razvoju ćelija. Izgleda da je mnogo više potreban kanceroznim nego zdravim ćelijama. Seiko Išida, glavni istraživač, kaže da je najveće iznenađenje bilo otkriće da dodavanje male količine bakra u pijaću vodu ubrzava rast tumora. “Time je jasno pokazano da je bakar hranljiva materija od suštinskog značaja za ćelije raka.” Naučnici procenjuju da bi smanjen unos ovog metala kod obolelih mogao da osnaži terapiju, naročito ako se kombinuje sa lekovima koji blokiraju glikolizu. Ograničavanjem dva glavna načina kojima maligne ćelije proizvode energiju, one bi se mogle izgladneti.

Naglašeno je da unos bakra ne izaziva pojavu tumora kod zdravog organizma...


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija