Početna Magazin Godine Društvo OECD: Dupli demografski šok čeka razvijene zemlje

OECD: Dupli demografski šok čeka razvijene zemlje

Starenje stanovništva u kombinaciji sa usporavanjem tržišta u razvoju, kao i klimatske promene, vodiće ka nižem globalnom rastu, i porastu nejednakosti prihoda bogatih i siromašnih.

Na to upozorava novi izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). 
OECD očekuje spuštanje globalnog rasta sa 3,6 odsto od 2010. do 2020. godine, na 2,4 odsto u periodu 2050-2060. godina. Ipak, i ovakav globalni rast znači da će se svetska ekonomija učetvorostručiti u narednih 50 godina.

– Zemlje OECD-a biće pogođene duplim demografskim šokom. Kako se globalni ekonomski balans premešta na zemlje u razvoju, povećaće se i zahtevi za kvalitetnom radnom snagom te će jaz između razvijenih i zemalja u razvoju bivati sve manji.

Do 2060. godine u Evropi će biti oko 20 odsto manje radne snage nego danas, dok će u SAD biti za oko 15 odsto manje. Takođe se procenjuje i da će biti veća međuzavisnost ekonomija koje su u ovoj organizaciji i onih van nje, jer će udeo zemalja van OECD-a u globalnoj ekonomiji sa današnjih 25 odsto porasti na 50 odsto.

Zato OECD predlaže set mera među kojima je i produženje radnog staža i odlaganje penzija, i više inicijativa za angažovanje starije radne snage, javlja CNBC.