Početna Magazin Godine Održana tribina – Stop privatizaciji Telekoma

Održana tribina – Stop privatizaciji Telekoma

Održana tribina – Stop privatizaciji Telekoma

Inicijativa Stop privatizaciji! održala je tribinu „Stop privatizaciji Telekoma“, na kojoj je istaknuto da je mreža telekomunikacija javno dobro, i da se kao takvo po Zakonu o privatizaciji ne može privatizovati ili otuđiti.

Tribina je održana 12. juna 2015. godine u Magacinu u Beogradu. Na tribini su govorili:

  • Jelisaveta Vasilić – članica Saveta za borbu protiv korupcije)
  • Miroslav Joksimović – predsednik Sindikata Telekoma „Srbija“
  • Aleksandra Smiljanić – profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i bivša ministarka zadužena za telekomunikacije
  • Darko Vesić – član Centra za politike emancipacije i kampanje Stop privatizaciji!.
Tribina: Stop privatizaciji Telekoma Srbija, u Beogradu
Tribina: Stop privatizaciji Telekoma Srbija, u Beogradu

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić je naglasila da se prema Zakonu o privatizaciji javno dobro, kakvo je mreža telekomunikacija, ne sme privatizovati ili otuđiti, da je Telekom spreman za restruktuiranje, a ne prodaju:

– Stav Saveta za borbu protiv korupcije da se Telekom ne sme prodati – saopštila je Jelisaveta Vasilić.

Aleksandra Smiljanić, profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i bivša ministarka zadužena za telekomunikacije, se osvrnula na najčešće tvrdnje koje se u medijima koriste u prilog privatizaciji Telekoma i označila ih kao neistinite:

– Telekom može, i već investira bar četiri puta više od, na primer, hrvatskog Telekoma, koji je u vlasništvu Dojče Telekoma. Telekom može da izdrži konkurenciju, jer zapravo konkurencija iznajmljuje veliki deo Telekomove infrastrukture. Prodajom Telekoma neće se povećati efikasnost te kompanije jer će se, da bi došlo do povećanja profita, raditi na smanjenju broja zaposlenih, kvaliteta usluge, broja investicija, a sama dobit će se uglavnom izvlačiti iz Srbije – rekla je profesorka Smiljanić.

Predsednik sindikata Telekoma Srbija Miroslav Joksimović pozvao je da ukoliko dođe do prodaje Telekoma, država izdvoji kontrolni paket kojim će moći da reguliše visinu cena i diktira kvalitet usluga:

– Često se zanemaruje činjenica da se prodajom Telekoma Srbija prodaju i mreže u Republici Srpskoj i Crnoj Gori koje su u njegovom vlasništvu.

Darko Vesić je naglasio da se pokazalo da privatizacija nije donela ništa dobro našem društvu, kao i da su kvalitetna komunikacija i dostupnost informacija od ključnog značaja za funkcionisanje ljudi i da se Telekom Srbija prodaje pod pritiskom MMF-a.

Svi govornici su se složili da bi privatizacija Telekoma Srbija bila loš potez i nešto što bi u velikoj meri oštetilo društvo.

Iz publike su se čuli komentari da su partije kada su u opoziciji neretko protiv privatizacije, ali da kad su na vlasti rade sasvim suprotne stvari te da stoga borba protiv privatizacije Telekoma ne treba da bude partijska već pitanje sindikata i izgradnje pokreta građana čije je on vlasništvo.