Početna Magazin Godine Odlazak pančevačkih penzionera na besplatno banjsko lečenje (video)

Odlazak pančevačkih penzionera na besplatno banjsko lečenje (video)

Odlazak pančevačkih penzionera na besplatno banjsko lečenje (video)

O trošku Filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) u Pančevu ove godine u banjama će boraviti 297 penzionera. Interesovanje za konkurs pokazalo je tri puta više penzionera.

Prva grupa već je u banji Melenci a, do oktobra, pančevačkih penzionera biće i u banjama Vrdnik, Slankamen, Kanjiža, Junaković i Koviljača.

Posle sprovedenog konkursa i postupka po žalbama, doneta je odluka kojih 297 penzionera će ove godine biti u prilici da se besplatno, odnosno o trošku PIO fonda, odmori i oporavi tokom deset dana u banji. Poznat je i raspored u koje će se banje i kada ići.

„Prva grupa penzionera je otišla 12. juna. U Melence je otišao 21 penzioner. S obzirom na mali broj i nemogućnost Melenaca da primi veći broj penzionera, nismo bili u stanju da organizujemo prevoz, pa će se u banji odmah refundirati cena autobuske karte. Ako broj penzionera ne popunjava autobus, ne isplati se da zakupimo autobus jer su veći troškovi nego što je korist.“

„Posle toga, sledeća grupa penzionera ide u banju Koviljaču, i to 29. juna. Po spisku ide 52 naših korisnika penzije i među njima korisnik porodične penzije ometen u razvoju, a uz njega i pratilac“, izjavila je za RTV Pančevo Saša Drčelić, direktorka pačevačke filijale. Za odlazak u banju Koviljaču postoji organizovan prevoz.“

„Mesec dana kasnije, 29. jula, 112 penzionera organizovano odlazi u Vrdnik. U banju Kažnjižu će 47 penzionera otići 24. septembra, a 22. oktobra u banju Junaković će otići 51 penzioner. Zna se i da će 14 korisnika penzije otići u banju Slankamen, ali će se tek utvrditi termin odlaska.“

„Ovo je okvirni spisak – 297 korisnika penzije po novcu koji smo dobili i po rasporedu, koristiće besplatan banjski oporavak. To je odmor i oporavak penzionera. To nije rehabilitacija, već pomoć penzionerima sa najnižim primanjima koji su bolesni. Uračunat je prevoz, smeštaj i, po potrebi, ako lekar kaže, neka rehabilitacija„, objasnila je Saša Drčelić.

Sedam dana pre polaska svako od penzionera dobiće telegram direktno iz banje. U slučaju da je sprečen da pođe, iz Filijale PIO fonda apeluju da ih odmah obaveste kako bi blagovremeno poslali nekog drugog penzionera sa dopunske liste.

„Uvek molimo i opet podsećam da nas onaj ko ne može da ide odmah obavesti, kako bismo našli drugog penzionera sa liste koji može da iskoristi termin i ide, da ne dolazimo u situaciju da duplo plaćamo prevoz. Svaki ušteđen novac znači da će neki penzioner više ići. Prošle godine ih je zbog ušteda u organizovanom prevozu išlo još deset. To se nekad čini malo, ali, opet, kad deset penzionera više nego je predviđeno ode, znači“, apeluje Saša Drčelić.