Magazin Godine Porodica Zdravlje

Osobe sa demencijom koje izgube moral, izgube i identitet

Gubitak morala jeste ono što kod ljudi bliskih osobi sa demencijom izaziva ustisak da ona više nije svoja, da je izgubila svoj identitet, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Psychological Science.

Fotografija iz teksta: Lutanje dementnih osoba

Psiholog Nina Strominger sa Univerziteta Djuk i filozof Šon Nikols sa Univerziteta Arizone, sproveli su istraživanje sa srodnicima osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti, frontotemporalne vrste demencija (FTD) i amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Osobe sa ALS (koja se naziva još i Šarkoova ili Lu Gerigova bolest) predstavljale su grupu za poređenje. Kod frontotemporalne demencije, najčešće vrste demencije posle Alchajmerove bolesti, prefrontalna disfunkcija dovodi do nedostatka morala (neiskrenost, zanemarivanje društvenih normi o gubitak empatije).

Supružnici i deca obolelog popunili su upitnike o simptomima pacijenta koji su obuhvatali i pitanja o gubitku sećanja, o crtama ličnosti i moralnom karakteru osobe kao i o promanama koje su usledile nakon pojave bolesti, o kvalitetu odnosa sa obolelom osobom i, na kraju, o njihovom shvatanju identiteta te osobe.

Doživljaj raspada ličnosti obolele osobe vezuje se prvenstveno za promenu morala, zaključak je ovog istraživanja.

Primat morala, kao određujućeg faktora identiteta, bio je tačan čak i kada nedostatak morala nije bio dominantna karakteristika bolesti. Drugi kognitivni nedostaci, uključujući i gubitak pamćenja, nisu imali merljiv uticaj na postojanost identiteta.

Rezultati pokazuju i da shvatanje porodice da je došlo do promene ličnosti, njihov osećaj da draga osoba ili nestaje ili je već nestala, da je to glavni uzrok pogoršanja porodičnih odnosa u slučajevima demencije.

Ovi zaključci, kako ističu istraživači, daju doprinos davnašnjim filozofskim pitanjima na temu prirode identiteta, ukazujući da je moralni kapacitet važniji od sećanja ili emocionalnog sistema za očuvanje sopstva.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija