Magazin Godine Srbija

Od marta, konkursi za besplatno banjsko lečenje

Koji su uslovi za konkurisanje za lečenje o trošku PIO fonda i od kada će moći da se konkuriše

PIO fond, tačnije njegov finansijski direktor Ivan Mimić, obavestio je javnost da je za finansiranje troškova rehabilitacije penzionera planirano da se u 2014. godini izdvoji 339,6 miliona dinara, od toga 311,3 miliona za kategoriju zaposlenih, 25,2 miliona za samostalne delatnosti i oko tri miliona za kategoriju poljoprivrednika.

Da bi se konkurisalo za mesto u nekoj banji o trošku PIO fonda, potrebno je da penzioner, čija su primanja manja od prosečne penzije, u poslednjih pet godina nije koristio besplatnu rehabilitaciju. Poljoprivredni penzioneri moraju da imaju i najmanje 10 godina uplaćivanih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

PIO fond će narednih dana utvrditi koji iznos predstavlja prosečnu penziju u Srbiji, a penzioneri će moći da konkurišu za neko od mesta u rehabilitacionim centrima u Srbiji od marta meseca.

Očekuje se da će više od 10.500 penzionera ove godine iskoristiti pravo na rehabilitaciju u jednoj od 24 banja o trošku PIO fonda. Cena bolničkog dana u ovim banjama kreće se od 2.500 do 2.850 dinara.

Kako Politika prenosi, od ove godine, one filijale koje ne budu realizovale ova sredstva mogu da ih preusmere onima koje imaju penzionere koji ispunjavaju uslove, ali nemaju i dovoljno novca da ih pošalju na rehabilitaciju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija