Početna Magazin Godine Društvo Evropa ide ka gerontokratiji – Siva budućnost je već tu (I)

Evropa ide ka gerontokratiji – Siva budućnost je već tu (I)

Ako želi da izbegne demografsku „smrtonosnu zamku“ Zapadna Evropa mora uvesti nove i pravedne zakone za današnje i buduće generacije.

Kreg Vili (Craig James Willy – njegov blog), novinar nemačke novinske agencije DPA za teme iz EU, i analitičar medija za Evropsku komisiju, pozabavio se skoro izvesnim scenariom budućnosti (Zapadne) Evrope – gerontokratijom, vladavinom starih. Prenosimo vam njegovu analizu u pet nastavaka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ako želi da izbegne demografsku „smrtonosnu zamku“, Zapadna Evropa mora uvesti nove i pravedne zakone za današnje i buduće generacije. Studija „Međugeneracijska pravda u starim društvima“ koju je uradila organizacija „Indikatori održivog upravljanja“ (Intergenerational Justice in Aging Societies, SGI), pokazuje brojne alarmantne podatke i predlaže i neka radikalna rešenja.

Mladi su danas opterećeni velikim teretom duga, neodrživom ekonomskom praksom, relativno malim ulaganjima u socijalne programe, i siromaštvom. Studija pominje, ali ne koristi, indikator nezaposlenosti mladih koji stalno raste još od poslednje velike ekonomske krize 2008. godine, a naročito od kada je kriza u punoj snazi pogodila EU, 2010. godine.

Prema statistikama iz EU, nezaposlenost mladih dostigla je 23,5% (5,6 miliona): Nemačka (7,5%), Velika Britanija (24,7%), Francuska (26,5%), Italija (40,5%) i Španija (56,4%). Čak i u razvijenim zemljama, ovo je često traumatično iskustvo: zavisnost od roditelja, odlaganje sazrevanja ličnosti, nemogućnost usvajanja i održavanja profesionalnih veština (neka vrsta komunikacijske nezrelosti).