Od 1. januara, manji porez za starije automobile

Počev sa prvim danom 2022. godine, u Republici Srbiji bi trebalo da se naplaćuje manji porez za starije automobile. 

Očekuje se da Vlada Republike Srbije u četvrtak, 3. novembra usvoji odluku kojom se utvrđuje da će za starije automobile biti plaćan manji porez.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će uz budžet odbraniti i izmene Zakona o upotrebi, nošenju, korišćenju dobara. Mali objašnjava da je cilj tih izmena da se ispravi nepravda da starija vozila, koja imaju veliku kubikažu, plaćaju ogroman porez prilikom registracije.

„Ne želim da podstaknem ljude da kupuju stara vozila koja nisu ekološki prihvatljiva. Ali potrebno je da ispravimo nepravdu, a to su ogromne razlike između novih i starih vozila. Primena novih propisa bi trebalo da bude od 1. januara sledeće godine“, objasnio je.

Ako se odluka usvoji, porez će biti smanjen od 1. januara 2022. godine.Odluka donosi smanjenje troškova registracije za starije automiobile veće kubikaže.

Smanjenje poreza će se odnositi na upotrebu vozila koja su stara od pet do 20 godina zapremine motora preko 2,000 kubika.

Troškovi registracije motornih vozila od pet do osam godina starosti biće umanjeni za 25 odsto, umesto dosadašnjih 15 odsto.

Kada su u pitanjuvozila starosti od osam do 10 godina starosti, troškovi će biti umanjeni za 40 odsto. Do sada, umanjenje je iznosilo 25 odsto.

Što se tiče vozila starosti od 10 do 20 godina, porez će biti smanjen za 65 odsto u odnosu na dosadašnjih 40.

Kao primer se navodi, automobil motora zapremine preko 3.000 kubika od 10 do 20 godina starosti. Registracija ovakvog automobila će sada koštati 85.389 dinara u odnosu na dosadašnjih 146.382 dinara.

Za vozila preko 20 godina starosti nema dodatnog smanjenja, jer je već porez za ove automobile smanjen za 80 odsto.

Izvor: Nova
Fotografija (detalj): The Nigmatic sa Unsplash