Početna Magazin Godine Zdravlje Oči, ogledalo duše i zdravlja

Oči, ogledalo duše i zdravlja

Oči, ogledalo duše i zdravlja

Oči su ogledalo duše, kaže narod, ali oči često ukazuju i na starost osobe. Starost koja se vidi u očima nije hronološka nego psihološka, ona starost koja je, u stvari, umor od života.

Usahli pogled može imati i mlada osoba što je siguran znak da odmah nešto treba menjati u životu. Sa druge strane, i veoma stare osobe mogu imati žive oči koje ukazuju na njihovu vitalnost.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Disciplina koja se bavi dijagnostikovanjem bolesti na osnovu pregledanja dužica u očima – iridologija ili irisologija, smatra da dužica (iris) predstavlja sliku organizma. Urade se uvećani snimci oba oka i onda pristupi analizi.

Primera radi, jedan od početnih koraka je utvrđivanje „gustine“ irisa. Pod mikroskopom, dužica nalikuje tkanini. Ako ta tkanina izgleda kao svila, osoba je dobrog zdravlja. Ako liči na laneno tkanje, postoji mogućnost infektivnih oboljenja i upala u organizmu. Ako je „tkanje“ irisa mrežasto, to ukazuje na probleme sa cirkulacijom i srčanim pritiskom.

Zenica takođe ukazuje na stanje organizma. Opšte je poznato, zenice se izuzetno šire kada je organizam otrovan prekomernom upotrebom lekova ili droga. Kod osoba kojima su zenice stalno proširene, moguće je da fizičke i mentalne funkcije slabe. Bolje je, generalno, da zenica bude što suženija.

Međutim, kod svih osoba se u određenim situacijama zenice šire. Interesantno je da se zenice šire kada smo uplašeni, uznemireni, ali i kada osetimo ljubav ili bar, prijatnost u razgovoru sa sagovornikom. Naprotiv, zenice se skupljaju kada prema osobi sa kojom komuniciramo osećamo odbojnost.

Dakle, svoje oči možemo posmatrati da bismo otkrili koliko smo zdravi, a tuđe da bismo otkrili koliko nas vole.