Foto albumi Umetnost i starost

Jakob Jordans, Kralj pije

Jordans, koji je bio veliki protivnik alkohola, na ovoj slici koja je naslikana oko 1640. godine, prikazuje razuzdanu porodicu. 

Flamanski slikar Jakob Jordans naslikao je nekoliko slika na temu porodične proslave Bogojavljanja.

U zapadnoj Evropi tog vremena, 6. januara, za Bogojavljanje, slavilo se uz obilje hrane i pića, veselo u okviru porodice.

U katoličkom svetu, Bogojavljanje je pre svega vezano za posetu trojice mudraca. U mnogim zemljama za tu priliku se umesi kolač u koji se stavi novčić ili zrno pasulja.

Osoba koja bi dobila parče kolača sa tim “dodatkom” bila bi proglašena za kralja. Tamo gde se stavljao pasulj, kralj bi se i nazivao Kraljem pasulja. Bez obzira na ime, kralj je te večeri imao pravo da izvoljeva. I kralj i njegova svita, obilno su jeli i pili.

Jordans, koji je bio veliki protivnik alkohola, na ovoj slici koja je naslikana oko 1640. godine, prikazuje razuzdanu porodicu.

Kralj je najstariji ukućanin. Zgodno, jer je Jordans insistirao na tome da stariji treba da budu primer mlađima.

Ovde je prikazao kako se za pijanim kraljem povela cela “svita”, pa se sa jedne strane vidi muškarac koji povraća, a za drugim žena koja briše guzu detetu za stolom. Cilj jeste da se posmatrač zgrozi kako bi razmislio kako sam drugima izgleda u vreme takvog svetkovanja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija