Foto albumi Generacije 20. i 21. veka

Migracije svetskog stanovništva 1990-2010

Tim bečkih naučnika, koristeći statističke podatke Ujedinjenih nacija, napravio je interaktivnu šemu migracija stanovnika planete u poslednjoj deceniji 20, i prvoj deceniji 21. veka.

Šema obuhvata kontinente, s tim što je Azija podeljena u četiri zone (Jugoistočna, Istočna, Južna i Zapadna), a posebno su izdvojene i zemlje bivšeg SSSR-a.

Mapa je podeljena u četiri perioda: 1990-1995, 1995-2000, 2000-2005. i 2005-2010. godine. Nažalost, migracije do, i iz različitih delova sveta prikazane su veoma slično, sa jedinom razlikom tom da se linije emigracije bliže dodiruju sa matičnim kontinentima (delovima sveta).

Tri svakako najživopisnija dela sveta u smislu mešanja različitih kultura jasno se prepoznaju na mapi: Evropa, Severna Amerika i Zapadna Azija (Bliski Istok). Evropa izgleda da gaji najsnažnije veze sa svim drugim kontinentima, a da se Evropljani najrađe sele u druga mesta u Evropi.

Možda je iznenađenje linija koja spaja Severnu Ameriku i Evropu koja pokazuje da je upravo Evropa kontinent koji najviše privlači i Amerikance. Južna Azija ima dva snažna pravca emigracije – ka Severnoj Americi i Evropi, a Evropa je veoma zanimljiva i za Južnoamerikance, pored Afrikanaca. Unutrašnja migracija najsnažnija je u Africi i Južnoj Americi.

Za kompletnu interaktivnu mapu migracije svetskog stanovništva u periodu 1990-2010. godina posetite sajt Global Migration Info.

Autori: Nikola Sander, Guy J. Abel and Ramon Bauer;  Wittgenstein Centre for Demography and Global Human Capital


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija