Početna Magazin Godine Ekonomija Edelman: Penzionisanje penzije

Edelman: Penzionisanje penzije

Edelman: Penzionisanje penzije

Frederik Rik Edelman, jedan od vodećih svetskih finansijskih savetnika, smatra da će pojam penzionisanja nestati. Prenosimo njegovo kratko izlaganje koje se očigledno odnosi na generacije koje tek stasavaju, ali čije će vreme brzo doći.

Predstava o tome da ste rođeni da idete u školu, nađete posao, penzionišete se, umrete – to je prošlo. Nećete više to raditi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Očekivani životni vek biće dramatično produžen, što veoma lako može da znači da ćete živeti 11o ili 12o godina. Zamislite da se penzionišete u 65, a da živite 120 godina. Ne postoji način da sebi obezebdite život bez rada tokom 50 ili 60 godina.

Pojam penzionisanja je nestao. Penzionisanje je bilo inovacija XX veka. Nije postojalo u XIX veku i neće postojati u XXI veku. Radićete do svoje 75, 85, 95, 105. godine života. I nemojte brinuti zbog toga. Nije toliko strašno kao što zvuči. Jer ćete želeti da radite toliko dugo. Želećete da radite iz dva razloga.

Prvo, bićete dovoljno zdravi da radite. Bićete podjednako zdravi u stotoj kao što su sada ljudi sa 40 ili 50 godina života. To znači da ćete želeti da ostanete korisni, da ostanete u privrednom životu kao i aktivan član zajednice, kako biste bili i cenjeni član zajednice.

Drugo, biće lakše nego ikad da se zarađuje, zahvaljujući ekonomiji deljenja, povremenim poslovima, skraćenom radnom vremenu, radu putem interneta. Biće lakše nego ikad da se zaradi za život. Nećete morati da radite 40 ili 50 sati nedeljno, niti ćete morati da zarađujete koliko je sada neophodno da biste živeli pristojnim životom. Moći ćete da dobunite svoje prihode radeći sa skraćenim radnim vremenom poslove kojima biste želeli da se bavite. Biće lako da se zaradi novac, a to znači da umesto da čekate dok ne ostarite da biste se penzionisali, moći ćete da odete u penziju veoma mladi i da to činite često.

Dakle, ići ćete u školu, zaposlićete se, pa ćete nekoliko godina pauzirati, pa ćete se vratiti u školu i pojaviti se sa potpuno novom karijerom.

Tokom celog života pratićete ovu kružnu životnu putanju. Dakle, pojam linearnog životnog puta je nestao. Umesto njega. postojaće kružni  životni put tokom kojeg ćete učiti, raditi ili uživati u dokolici u cikličnim fazama koje će se ponavljati tokom celog vašeg života.

Biće zanimljivo, prijatno i korisno za zajednicu. Šta tu ima da se ne voli?

Izvori: Business InsiderBizLife


Frederik Mark Rik Edelman je autor knjige „The Truth About Your Future: The Money Guide You Need Now, Later, and Much Later“  (Istina o vašoj budućnosti – Vodič za novac koji vam je potreban sada, kasnije i mnogo kasnije), kao i mnogih drugih knjiga sa temom ličnih finansija. Voditelj je radio emisije „The Ric Edelman Show“