Obamacare

Obamacare

Nasleđe američkog predsednika Baraka Obame verovatno neće biti naročito značajno ni u svetu ni u SAD, osim ukoliko ne prođe njegova reforma zdravstva – Obamacare…

Zakon o zaštiti pacijenata i pristupačnoj nezi (The Patient Protection and Affordable Care Act – PPACA), često se naziva skraćeno Zakon o prispupačnoj nezi (Affordable Care Act – ACA) ili „Obamacare“ (Obamaker), po predsedniku Baraku Obami koji je potpisao ovaj zakon u martu 2010. godine. 
Ovaj zakon je najznačajniji pravni akt iz oblasti zdravstvene zaštite u SAD još od Lindonovog zakona o programima Medicare i Medicaid iz 1965. godine.
Zakon je nastao sa ciljem da podigne kvalitet i pristupačnost zdravstvenog osiguranja, i da smanji broj neosiguranih kroz proširenje polisa zdravstvenog osiguranja javnog i privatnog sektora, ali i kako bi smanjio troškove stanovništva i vlade SAD. 
Ovaj zakon je izazvao polemike kao nijedan u Obaminoj, ali i prethodnim administracijama, dovodeći do toga da Republikanci u jednom trenutku blokiraju u potpunosti mehanizam državnog aparata dovodeći do gašenja brojnih službi u oktobru 2013. godine.
Tokom jeseni iste godine celu priču pratio je i skandal sa sajtom posvećenim ovom programu HealtCare.gov, koji i nakon nekoliko meseci popravke i milijarde uloženih dolara nije proradio u punom kapacitetu, a stručnjaci iz oblasti programiranja tvrde da na postavljenoj platformi nikad i neće.