Foto albumi Zdravstvo

Arheološka senzacija: Srednjovekovna bolnica Svetog Georgija kod Priboja

U Srbiji, kod Priboja, tokom vekova osmanlijske okupacije radila je jedna od najsavremenijih bolnica u srednjovekovnoj Evropi gde su operisane čak i teže povrede glave.

Pri davno nestalom manastiru Svetog Georgija, ili manastiru Orahovica u dolini Lima, u nekadašnjem Dabru, danas selo Mažići kod Priboja, nalazila se jedna od najsavremenijih bolnica srednjeg veka u Evropi koja je radila i tokom vekova osmanske vlasti sakrivena od osvajača.

Same srednjovekovne bolnice nisu naučne senzacije, ali otkrića pojedinih medicinskih instrumenata i pomagala jesu. Upravo ova bolnica, otkrivena pre nekoliko godina, donela je velika iznenađenja.

Bolnica srušena u prvim decenijama 18. veka (na fotografiji), pronađena je praćenjem arhivske građe iz manastira Like i Dalmacije, kao i Studeničkog tipika, ali uz nju su otkrivene i štamparija, skriptorijumi i radionice.

Najveća dragocenost otkrića jesu medicinski instrumenti koji su se u neizmenjenom obliku koristili sve do 20. veka: cirkle, makaze, optička pomagala (ram za naočare oblika popularnih “lenonki”), instrument za vađenje projektila, skalpeli, trepan za otvaranje lobanje, nož za sečenje kostiju, skalpeli za operacije uva,kao i veliki kameni svećnjaci, visoki preko jednog metra, za dvanaest sveća, koji su osvetljivali bolničke prostorije.

Hirurški instrumenti vode poreklo iz 15. i 16. veka. U delimičnoj rekonstruisanoj bolničkoj prostoriji, iz 14. Veka, pronađeni su skeleti pacijenata sa tragovima trepanacije* lobanje (*hirurški izraz za otvaranje lobanje, proceduru koja je obavljana još od praistorije).

Literatura: Dragiša Milosavljević, Fenomen vizantijske bolnice Cv. Georgija u Dabru (Mažićima kod Priboja) 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija