Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Novi Zeland: Spora obnova kuća starih posle zemljotresa

Novi Zeland: Spora obnova kuća starih posle zemljotresa

Četiri godine nakon zemljotresa koji je pogodio Južno ostrvo Novog Zelanda 2010, obnova kuća teče veoma sporo, što naročito ugrožava veliki broj osoba u 70-im i 80-im godinama života…

Južno ostrvo Novog Zelanda, 4. septembra 2010. godine pogodio je zemljotres jačine 7,1 stepen, a u narednim mesecima usledilo je nekoliko manjih zemljotresa sve do februara 2011. godine kada je jedan od ovih udara dostigao 6,3 stepena skale.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Upravo ovaj poslednji, čiji je epicentar bio veoma blizu gradića Kristčerča (Christchurch) napravio je najveću štetu, i ubio čak 185 ljudi, pored 100 žrtava iz prvog udara.

Danas, četiri godine kasnije, obnova kuća teče veoma sporo, što naročito ugrožava veliki broj osoba u 70-im i 80-im godinama života koji često ne dočekaju da im kuće budu obnovljene. 

Zanimljivo je da su kuće bile osigurane, ali osiguravajuća kuća je zajedno sa lokalnom samoupravom pozvala na strpljenje – još 2012. godine!

Danas već mnogi od 400 ugroženih iz te 2012, više nisu među živima. Zato je ponovo upućen apel, ali je odgovor osiguravajućih kuća i strukovnih udruženja osiguranja, i dalje isti – radi se najbrže što je moguće, stari su prioritet, itd, piše Stuff sa Novog Zelanda.