Početna Magazin Godine Društvo Kambodža: Stari čuvaju decu i zemlju dok mlađi traže posao u gradu i inostranstvu

Kambodža: Stari čuvaju decu i zemlju dok mlađi traže posao u gradu i inostranstvu

Kada mlađi odu za poslom deca ostaju sa bakama i dekama. Međutim, pored unuka, stari se i dalje staraju o domaćinstvu i poljoprivredi, a penzije nemaju, kao ni odgovarajuću negu…

Kao i mnoge druge zemlje u razvoju, i Kambodža se ubrzano menja, te pretežno poljoprivredno društvo prolazi kroz urbanizaciju ali i pad nataliteta. Mladi radnici sele se u gradove, stari ostaju u selima gde imaju malo pomoći.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Kambodži penzije dobijaju bivši zaposleni u javnoj službi i vojnici, ali čak preko 80 odsto od 850.000 starih nije bilo zvanično zaposleno te nemaju nikakvu penziju.

Stručnjaci traže od vlade da obezbedi gerijatrijsku negu i osnovnu penziju za sve građane. Iz ogranizacije HelpAge Cambodia kažu da je ovo naročito važno jer stari snose veliki deo tereta promene u društvu:

– Kada se mlađi presele u grad ili u drugu državu da bi tražili posao, oni često ne uspevaju da obezbede da povedu i decu zbog dodatnih troškova stanovanja i obrazovanja, te ona ostaju sa bakama i dekama. Pored unuka, stari se i dalje staraju o domaćinstvu i poljoprivredi.

Ova organizacija uz vladinu podršku ima čak 400 volonterskih negovateljskih ćelija po selima Kambodže koje se staraju o starim građanima u okviru lokalnih zajednica.

Opoziciona Partija nacionalnog spasa Kambodže predložila je mesečnu penziju od 10 dolara i besplatnu zdravstvenu negu za stare.

Reforme su neophodne jer će Kambodža, zbog bejbibum generacije koja je nastupila krajem vladavine Crvenih Kmera, kao i zbog manjeg nataliteta, do 2050. godine imati preko četiri miliona starih – oko pet puta više nego danas
, piše Glas Amerike.