Početna Magazin Godine Novi udar gripa

Novi udar gripa

Novi udar gripa

Više je od pola miliona u Srbiji već obolelo od gripa, a tek smo na polovini epidemije.

Samo za nedelju dana, od 2. do 8. januara 2017. godine, u Srbiji je, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ zvanično registrovano 26.275 obolelih od gripa. To je 1,3 puta više nego što je registrovano nedelju dana ranije. U evidenciju su, međutim, „ušli“ samo oni koji su potražili medicinsku pomoć, a epidemiolozi procenjuju da bi stvarni broj obolelih mogao da bude i do sedam puta veći, pišu Novosti.

Prema toj računici, premašili smo, izgleda, i to znatno, broj od pola miliona obolelih od početka sezone, jer su dosad zvanično evidentirane 96.734 gripozne osobe. U epidemijama sezonskog gripa bude zaraženo između pet i 15 odsto stanovništva, što je za Srbiju sa 7,2 miliona stanovnika od 360.000 do 1.080.000 zaraženih, a sad smo, kažu epidemiolozi, negde na polovini epidemije.

Broj zaraženih od početka sezone je veći nego prošle godine, a na teritoriji Vojvodine prijavljeno je pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Ako se obistine procene epidemiologa, čeka nas novi nalet virusa, jer je tokom praznika njegovo širenje, ipak, usporeno, s obzirom na to da se nije radilo, niti išlo u školu.

„Zdravstveni sistem priprema se za eventualni novi nalet obolevanja“, rekao je za Novosti dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula i koordinator Ministarstva zdravlja za sve beogradske domove zdravlja.

„Svim domovima zdravlja i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć naloženo je da od danas pojačaju službe, posebno na opštoj medicini i pedijatriji, odnosno u predškolskim i školskim ambulantama, i to za 40 odsto. Ako je potrebno, svi lekari iz tih službi koji su na godišnjim odmorima moraće da se vrate da bi se izbegle situacije koje smo imali pred praznike, da jedan lekar u smeni ima i po 60-80 pacijenata. Narednih dana očekujemo veći broj obolelih i moramo da se spremimo.“

Iako se maksimum obolevanja od gripa u Srbiji uglavnom registruje u februaru i martu, ove sezone je grip poranio, pa bi virus mogao i duže da „trese“ nego obično. U cirkulaciji su dva virusa gripa A(H3) i influenca tip B, ali je virus A mnogo češći. To potvrđuju i testovi u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, koji se rade na brisevima obolelih. Grip se u Srbiji i geografski prilično raširio i dosad je potvrđen u 19 od ukupno 29 regiona.

Doktori upozoravaju da su simptomi gripa ove sezone izraženiji nego obično, da se pacijenti uglavnom žale da se osećaju „kao da ih je voz pregazio“.

„Grip sada daje mnogo češće komplikacije na donjim disajnim organima: bronhijama i plućima, objašnjava za Novosti dr Nevenka Dimitrijević, izabrani lekar u Domu zdravlja Voždovac.

„Kod dece brže prolazi, ali kod odraslih dugo traje i izraženiji su visoka temperatura i suvi kašalj. Komplikacije se najčešće javljaju desetak dana posle gripa, i oboleli ih uglavnom i ne prepoznaju, ali se ispostavi da je grip otvorio put slabljenjem organizma i da se onda samo nadovezala bakterijska infekcija.“

Dr Dimitrijević kaže da zbog mogućih komplikacija grip obavezno treba odležati, uzimati antipiretike, što više čajeva, voća i povrća. Za razliku od prehlade, koja je uglavnom bezazlena i prolazi za pet do sedam dana, grip može da traje i duže od 10 dana, a iscrpljenost i suv kašalj mogu da traju i po mesec dana.

Situacija je slična u čitavoj Evropi. Dominantan je AH3N2, dok se virus AH1N1 (svinjski grip) otkriva u manje od jedan odsto slučajeva. Prema izveštaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju gripa, u bolničkim uslovima gotovo se isključivo otkriva virus tipa A, a hospitalizuju se uglavnom stariji od 65 godina. Stručnjaci tvrde da je u svakoj sezoni u kojoj dominira AH3N2 populacija starijih od 65 godina najugroženija.

U Francuskoj je, u jednom domu za stare osobe, od 23. decembra 2016. do 7. januara 2017. godine, od 110 stanara, od gripa oboleleo 72, umrlo 13, a šestoro je u kritičnom stanju. Od 13 umrlih, šest je bilo vakcinisano protiv gripa. Istraga je u toku, ali problem nije u odnosu licenciranog doma prema obolelima, već, izgleda, u samom tipu virusa.

Naše komšije, Bugari, krajem 2016. godine su izveštavali o neuobičajeno ranoj pojavi epidemije gripa, ali su i izražavali zabrinutost zbog preovlađujućeg tipa H3N2 jer nisu sigurni da li će vakcina protiv gripa biti efikasna kod njega.

Daleko od toga da vam ne preporučujemo vakcine protiv gripa. Nije na nama da dajemo takve savete. Ali kao i uvek, savetujemo vam da se dobro informišete, da konsultujete svog lekara i da sebe i svoje najbliže što bolje zaštitite ili lečite, ako vas grip uhvati.