Početna Magazin Godine Novi test za ranu dijagnozu Alchajmera: Pouzdanost – 87 odsto

Novi test za ranu dijagnozu Alchajmera: Pouzdanost – 87 odsto

Izveštaj 26 istraživača objavljen u britanskom žurnalu Alzheimer’s & Dementia, tvrdi da grupa proteina koji se nalaze u krvi testiranih ispitanika može da predvidi mogućnost pojave demencije sa preciznošću od 87 odsto.

Ukupno 26 proteina ispitivano je kod 1.148 starijih osoba. Među proteinima, 16 je povezano sa ozbiljnošću bolesti i opadanjem kognitivnih sposobnosti, dok je 10 proteina pokazalo snažnu vezu sa napredovanjem Alchajmerove bolesti.

Preporučujemo za čitanje:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istaknuto je da test ne daje nikakve zaključke u vezi sa načinima borbe protiv simptoma ove bolesti. Ipak, on deluje ohrabrujuće u smislu da možemo otkriti obolele od Alchajmera pre nego što uđu u fazu demencije, nakon čega je obično kasno da se bolest tretira na bilo koji način.

U svetu oko 44 miliona ljudi ima dijagnozu Alchajmerove bolesti, a starenje stanovništva u svetu ovaj broj će verovatno utrostručiti na 135 miliona do 2050. godine. Ono što naročito brine jeste da će oko 71 odsto tih pacijenata biti siromašno ili će imati prosečne prihode.