Početna Magazin Godine Novi test možda otkriva rak 10 godina pre simptoma

Novi test možda otkriva rak 10 godina pre simptoma

Novi test možda otkriva rak 10 godina pre simptoma

Istraživači sa univerziteta Svonsija možda su otkrili način da otkriju rak čak deceniju pre nego što se pokažu prvi simptomi. Ako se test zaista pokaže efikasnim to bi dalo dovoljno vremena za izbegavanje eskalacije bolesti ili za njeno blagovremeno lečenje.

Test se zasniva samo na jednoj kapi krvi iz prsta. On u njoj detektuje mutacije ćelija crvenih krvnih zrnaca, odnosno njihovih površinskih proteina. Ovi proteini služe ćeliji da zalepi za sebe odgovarajuće proteine. Kod mutiranih ćelija, ovo se ne dešava. Test „jednostavno“ u kapi krvi traži one ćelije koje za sebe nemaju zalepljene odgovarajuće proteine, otkrivajući njihovu koncentraciju u krvi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kod zdravih osoba ima svega nekoliko mutiranih ćelija na milion crvenih krvnih zrnaca (obično oko 5 komada na milion), dok se kod obolelih od raka ovaj broj kreće od 50-100 mutacija na milion krvnih zrnaca, to jest – 10 do 20 puta više.

Kod pacijenata koji prolaze kroz hemoterapiju i dobijaju lekovi koji namerno izazivaju mutacije DNK, može biti i nekoliko stotina mutiranih ćelija na milion.

Zanimljivo je da ova mutirana krvna zrnca nemaju direktnu ulogu u procesu razvoja raka. Ona su prosto kolateralna šteta razvoja raka negde u organizmu, ali mogu nam ukazati da problem već postoji, navode na sajtu fakulteta Swansea o novom testu.

Raduje i to što je okvirna cena postavljena na svega oko 50 evra, što je pomalo i retko u savremenoj medicini da se revolucionalna otkrića ponude za relativno pristupačan novac.