Početna Magazin Godine USPS i USPVLS: Na protestu penzionera najmanje 2.000 ljudi

USPS i USPVLS: Na protestu penzionera najmanje 2.000 ljudi

USPS i USPVLS: Na protestu penzionera najmanje 2.000 ljudi

„Zaprepastili su nas izveštaji da je na protestu bilo oko 200 ili nekoliko stotina lica jer je na protestu prisustvovalo najmanje 2.000 ljudi“, navodi se u Saopštenju za medije posle protesta penzionera 1. novembra 2016. godine u Beogradu koje potpisuje Jovan Tamburić iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPLVS)

Saopštenje za medije posle protesta penzionera

Danas je na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u organizaciji udruženja sindikata penzinera Srbije i Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, održan veličanstven i dostojanstven protest penzionera Srbije protiv diskriminacije i manipulisanja penzionerima, domaćom i međunarodnom javnošću.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na protestu je iskazano nezadovoljsto donošenjem i primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Zakona o izmenama Zakona o PIO kojim je 2014. godine obustavljeno redovno, dva puta godišnje usklađivanje penzija u skladu sa rastom cena i porastom DNP.

Penzioneri su na proesstu upoznati sa Narodnom inicijativom kojom su Narodnoj skupštini Srbije predloženi Zakon o poništenju Zakona o privremenom uređivanjnačina isplate penzija i Zakon o izmenama i dopunama Zakona PIO kojim se briše član 80b, zbog kojeg je obustavljeno redovno dva puta godišnje usklađivanje penzija i izneba sastava Upravnog odbora fonda PIO tako da u njemu predstavnici i sadašnjinji zaposleni imaju većinu.

Sa protesta su upućeni zahtevi Narodnoj Skupštini Srbije, Ustavnom sudu Srbije, Vladi Srbije za zahtevom i molbom da se prekine sa diskriminacijom najosetljivije društvene grupe, penzionera.

Od predsednice Ustavnog suda je zatražena ostavka, zbog toga što u rešavanju inicijativa za ocenu ustavnosti zakona kojima se penzioneri diskriminišu, nije odbranila nezavisnot suda. Dopisom Programskom savetu Televizije Srbije je iskazano nezadovoljsto načinom izveštavanja o protestima penzionera i zahtevom da se organizuju emisije o socijalnom položaju penzionera i starih lica u Srbiji.

Upućen je i dopis Delegaciji EU u Srbiji sa informacijom o održanom protestu penzionera Srbije i molbom da EU utiče da se problemi socijalnog položaja penzionera rešavaju u skladu sa evropskim konvenicijama o ljudskim pravima.

Zaprepastili su nas izveštaji da je na protestu bilo oko 200 ili nekoliko stotina lica jer je na protestu prisustvovalo najmanje 2.000 ljudi. Sve ovo se može utvrditi na filmu sa protestne šetnje od Trga Nikole Pašića do Ustavnog suda Srbije, u kojem se vidi da je kolona od 10-15 lica bila duga preko 200 metara. I pored razumevanja za veoma delikatan položaj medija u Srbiji iskazujemo nezadovoljsto profesionalnošću i objektivnošću izveštavanja sa protesta penzionera.

Očekujemo od vas da zlonamerne ili preuzete izveštaje korigujete.

S poštovanjem,

Jovan Tamburić, predsednik


Pročitajte ovde Penzinov izveštaj sa protesta i pogledajte ovde video materijale!


Oglasilo se zatim i krovno udruženje penzionera koje je organizovali protest – Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) koje je prenelo saopštenje stranke ministra Vulina i kratko ga prokomentarisalo.

Sram vas bilo!

1. novembra 2016, nakon završenog protesta penzionera na kome se okupilo preko 3.000 učesnika, oglasio se, ničim izazvan, a iz samo njima znanih razloga, takozvani „Pokret socijalista – Partija borbene levice“ kratkim saopštenjem punim laži:

„Danas se u Beogradu okupilo stotinak penzionera, koji svojim političkim zahtevima nisu predstavljali niti su govorili u ime 1.700.000 penzionera. Zato politički skup kao što je ovaj treba tako i zvati, a nikako skupom penzionera. Sva relevantna udruženja penzionera izrazila su podršku Vladi Republike Srbije zbog povećanja penzija i jednokratne pomoći, ali opozicija je i ovaj put pokušala da svoje ciljeve predstavi kao ciljeve svih penzionera. Ponižavajuće mali broj okupljenih je najbolji odgovor političkim partijama koje su zarad lične promocije pokušale da organizuju protest penzionera, naravno kao i sve što su do sada radile, bez i malo uspeha. Ako su socijalisti, a pored toga još i borbeni, a očigledno je da to nisu, juče su trebali da budu s penzionerima. Ili bar da se pokriju ušima i ćute, kao što su otćutali Krkobabićev PUPS, Dačićev SPS ili Ljajićev SDP.“

Ovim saopštenjem, takozvani Pokret socijalista – Partija borbene levice, pokazao je svoje pravo lice i uneredio se – i na svoje ime, i na crvenu zastavu, a najviše na svoj program.

Sram ih bilo!

IZVRŠNI ODBOR

Udruženja sindikata penzionera Srbije