Početna Magazin Godine Društvo Novi kapric – implantirana brada

Novi kapric – implantirana brada

Brada koja je do juče bila simbol starijih, sada sve više postaje simbol mladih, savremenih biznismena. Novina je i to što se danas brade, neretko, usađuju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Donedavno, bilo je nemoguće zamisliti da muškarci dolaze na posao neobrijani. Danas, stvari su se okrenule i taj činovnički izgled je prokažen kao uštogljen i demode. Razbarušen izgled i brada doprinose buntovničkom i intelektualnom izgledu.

Brada koja je do juče bila simbol starijih, sada sve više postaje simbol mladih, savremenih biznismena.
Ona ih razlikuje od generacije glatko obrijanih poslovnih ljudi druge polovine XX veka. Kroz celu istoriju čovečanstva, moda i stilovi se menjaju, ali ono što je karakteristično za naše društvo jeste upotreba novih hirurških tehnika za postizanje izgleda koji je do juče samo priroda obezbeđivala.

Tako se sada u zapadnom svetu, naročito u Americi, brade usađuju. Ova vrsta implantacije postoji već desetak godine u SAD-u, ali je do pre dve godine bilo slabo interesovanje.

Ali danas neki specijalisti imaju i po tri intervencije nedeljno. Posao cveta jer jedna „totalna“ implantacija košta oko 7.000 dolara.
„Uglavnom se koristi kosa sa glave, vrata ili alternativno, dlake sa grudi, a zatim se prave mikro rezovi na željenim područjima (bradi)“, objašnjava jedan američki hirurg specijalizovan u ovoj oblasti.

U zemljama Evropske unije ovi zahvati se takođe izvode ali, prema rečima jednog francuskog hirurga, to se radi uglavnom kako bi se sakrili ožiljci ili neke nepravilnosti.
Još uvek su retki oni koji se ovom hirurškom zahvatu podvrgavaju kako bi bili muževniji, delovali pametnije ili modernije. Takvih je možda pet godišnje, procenjuje francuski hirurg.

Na fotografiji kojom smo ilustrovali ovaj tekst je glumac Kristofer Li. Ovaj glumac starije generacije ima prirodnu bradu, a za ulogu Sarumana, kojom se proslavio pod stare dane, imao je dužu, belu bradu.