Magazin Godine Zdravlje

Novi izvor insulina u crevima?

Novi nalazi pokazuju kako je deaktivacijom gena FOXO1 moguće ćelije creva pretvoriti u ćelije koje proizvode insulin, a ceo ovaj proces trebalo bi da traje oko nedelju dana…

Istraživanje američkih naučnika sa univerziteta Kolumbije sugeriše kako je ćelije iz creva moguće podstaći na proizvodnju insulina.

Eksperimenti koji su dosad izvršeni na ćelijama životinjskog i ljudskog porekla ukazuju na mogućnost korišćenja ovog pristupa u tretiranju dijabetesa tipa 1.

Kod obolelih od dijabetesa tipa 1 dolazi do uništenja beta ćelija gušterače koje su u normalnim okolnostima zadužene za proizvodnju insulina, hormona koji je ključan za kontrolu koncentracije šećera u krvi.

U ranijim istraživanjima su ovakve ćelije proizvedene uz pomoć matičnih ćelija, no nisu bile uspešne kao prirodne beta ćelije.

Novi nalazi, objavljeni u naučnom časopisu Nature Communications*, pokazuju kako je deaktivacijom gena FOXO1 moguće ćelije creva pretvoriti u ćelije koje proizvode insulin. Po rečima naučnika, ceo ovaj proces traje oko nedelju dana, piše Health Day.

*Istraživanje: FOXO1 inhibition yields functional insulin-producing cells in human gut organoid cultures


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija