Početna Magazin Godine Ginekološki pregled – Izmena decenijske prakse?

Ginekološki pregled – Izmena decenijske prakse?

Ginekolozima se više ne preporučuju godišnji karlični pregledi zdravih žena koje su pod malim zdravstvenim rizikom i bez negativnih simptoma.

Američko udruženje internista (ACP) objavilo je 30. juna 2014. godine da ginekolozima više ne preporučuje godišnje karlične preglede (pulvični pregled) zdravih žena koje su pod malim zdravstvenim rizikom, odnosno bez ikakvih negativnih simptoma.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U svom vodiču objašnjavaju da invazivni pregledi mogu učiniti više lošeg nego dobrog ženama koje nisu trudne ili ne pokazuju bilo kakve problematične simptome (Screening Pelvic Examination in Adult Women: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians).

Naravno, s obzirom na dugu praksu ove vrste pregleda, ovaj stav pokrenuo je debatu, a očekuje se još puno bure u vezi sa njim. Magazin NPR je istraživao o čemu se tačno radi. Lekar kome su bili u poseti pojasnio je da prvi deo pregleda, uzimanje uzorka iz cerviksa uz pomoć spekuluma, nije sporan. Sporan je sledeći korak.

Ginekolog tada koristi obe ruke da pregleda jajnike i matericu. On/a koristi dva prsta sa unutrašnje strane vagine dok drugu šaku polaže na stomak kako bi otkrio eventualno prisustvo raka jajnika, ali… Studije su utvrdile da dijagnostička metoda karličnog pregleda zapravo i ne radi.

Ipak, iako se sva američka lekarska društva slažu u vezi sa neefikasnošću ove metode da otkrije rak, redovni karlični pregledi se nastavljaju. Sada, iako ga više ne preporučuje za sve žene, Američko udruženje internista ne spori korisnost metode u slučajevima kada pacijentkinja istakne neke probleme i simptome.