Početna Magazin Godine Ekonomija Banke obaraju rekorde profita – Kinezi lideri

Banke obaraju rekorde profita – Kinezi lideri

Ukupan profit 1.000 najvećih svetskih banaka dostigao je 2013. godine novi rekord od 674 milijardi evra što je 23 odsto više nego 2012. godine. To je prvi put da banke prevazilaze nivo od pre izbijanja poslednje ekonomske krize.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Na ovogodišnjoj listi najboljih banaka u konkurenciji od 1.000 institucija ove vrste magazina Banker, ubedljivu pobedu odnele su kineske banke pretekavši prošlogodišnjeg pobednika SAD. One su preuzele liderstvo u pogledu rangiranja svetskih banaka na osnovu visine osnovnog kapitala i ostvarenog prošlogodišnjeg profita.

Profit najvećih kineskih banaka predstavlja trećinu ukupnog profita 1.000 najvećih svetskih banaka i iznosi oko 213 milijardi evra.

Na prvom mestu najuspešnijih svetskih banaka našla se kineska banka ICBC sa ostvarenim profitom u 2013. od oko 40 milijardi evra i osnovnim kapitalom od 151,6 milijardi evra. Na drugom mestu je još jedna kineska banka Konstrakšen Benk sa osnovnim kapitalom u visini od 127 milijardi evra.

Trećeplasirana je američka banka JP Morgan Čejs čiji osnovni kapital iznosi 121 milijardu evra. Na četvrtom mestu je Američka banka sa kapitalom od 117,9 milijardi evra. Petu poziciju zauzela je britanska banka HSBC sa kapitalom od 115,5 milijardi evra, javlja Tanjug a prenosi B92.

Mapu uspeha banaka u periodu od 2004. do 2013. godine pogledajte ispod (kineske banke istaknute su crvenim krugovima):