Početna Magazin Godine Zdravlje Nova vrsta lepote

Nova vrsta lepote

Nova vrsta lepote

„Nova vrsta lepote“ (A New Kind of Beauty) naziv je serije umetničkih fotografija Filipa Toledana na kojima je ovaj umetnik prikazao ljude koji su se podvrgli ekstremnim zahvatima plastične hirurgije.

Toledano je od početka bio svestan da će ove fotografije izazvati i zgražavanje dela javnosti. Međutim, njegova namera je da „napravi lepe i istaknute portrete ovih ljudi. Želeo sam da predstavim specifičan deo lepote našeg vremena„. Njega zanima šta je za nas lepota kada rešimo da je sami stvaramo.

Sada kada imamo načina da „veštački“ oblikujemo svoja lica i tela, kakve izbore pravimo? Da li možemo da identifikujemo različite trendove koji se razlikuju od decenije do decenije ili je lepota bezvremena? Kada remodelujemo sebe, da li time otkrivamo svoju pravu ličnost ili uništavamo sopstveni identitet? Ovo su pitanja koje Toledano postavlja sebi i javnosti.

Ono u šta on veruje jeste da su njegovi modeli prethodnica. Prethodnica budućih generacija koje će za 50 ili 100 godina sami kreirati svoje lice i telo.

Fotografija: Monique, 2008.

Ostale fotografije možete pogledati na sajtu Filipa Toledana