Početna Magazin Godine Ekonomija Nezaposlenost starijih u Francuskoj raste, ali ne brine

Nezaposlenost starijih u Francuskoj raste, ali ne brine

Porast ukupnog broja svih kategorija nezaposlenih od 60 godina i više, u Francuskoj iznosi 874 odsto u odnosu na period od pre četiri godine. 

Podaci koje je u sredu, 26. marta, objavilo francusko Ministarstvo rada i zapošljavanja pokazuju skok broja onih koji su u februaru mesecu tražili posao. Međutim, ova statistika pokazuje i mnogo veću nezaposlenost među najstarijim radno sposobnim građanima Francuske.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Broj nezaposlenih u tzv. kategoriji A (bez ikakve radne aktivnosti) starosti od 50 i više godina povećao se za 12 odsto u toku prethodne godine i čak za 70 odsto u odnosu na period od pre četiri godine. Porast ukupnog broja svih kategorija nezaposlenih, i muškaraca i žena, od 60 godina iznosi 874 odsto za isti period.

U saopštenju francuskog ministarstva objašnjava se da je do ovoga došlo usled više kombinovanih činilaca. Postepeno povećanje minimalnih godina za izuzeće od traženja posla primenjuje se od januara 2009. godine, a od 1. januara 2012. godine ova mogućnost uopšte više ne postoji.

Od reforme 2010. godine, zakonska starosna granica u Francuskoj za odlazak u penziju se povećava. Sve ovo značajno je doprinelo povećanju broja onih 50-godišnjaka i 60-godišnjaka koji su u potrazi za poslom.

Međutim, ukoliko se pogledaju podaci Međunarodnog biroa za zapošljavanje, piše Le Monde slika je sasvim drugačija. Naime, dok francusko ministarstvo rada mora da ima podatke o (ne)aktivnosti svakog, prema zakonu države, radno sposobnog građanina, Biro ima podatke o ljudima koji zaista traže posao.

Na osnovu njihovih podataka, vidi se da je procenat seniora koji traže posao u odnosu na druge starosne grupe, mnogo niži i ne pokazuje nikakvo značajnije povećanje.