Društvo Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Nexdoor – Društvena mreža samo za komšije

Društvena mreža Nexdoor namenjena je samo susedima – nema lajkova, RT-ova, pluseva, već samo upita i reakcije onih koji su vam “geografski” najbliži…

Društvena mreža Nextdoor (susedna vrata, u slobodnom prevodu – komšiluk), započela je sa radom 2010. godine u San Francisku, i predstavlja značajan otklon od drugih društvenih mreža kao što su Fejzbuk, Tviter ili Gugl Plus.

Naime, ova mreža fokusira se na lokalne zajednice, manja naselja, ulice, blokove zgrada i kuća, kako bi omogućila istinsku komunikaciju i reakciju susedstva u slučaju potrebe za komšijskom pomoći i slično.

Zato je i prijavljivanje na mrežu nešto drugačije, sa obiljem podataka koje morate dati već prilikom registracije, kako bi se obezbedilo pravilno umrežavanje sa komšijama.

Mreža ne dozvoljava komunikaciju van susedstva, niti lajkove (Fejzbuk), ni RT-ove (Tviter), već informacija, pitanje ili zahtev koji postavite ostaje vidljiv samo vašim komšijama kao na oglasnoj tabli.

Mreža je u julu 2012. godine bila prisutna na 3.500 lokacija u SAD, da bi do jula 2014. godine dostigla 40.000 naselja, što je otprilike svaka četvrta lokalna zajednica u SAD u kojoj bar 10 osoba koristi ovu mrežu, piše Verge.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija