Početna Magazin Godine Neverovatna avantura jednog Novosađanina – Čamcem oko Evrope

Neverovatna avantura jednog Novosađanina – Čamcem oko Evrope

Prvi put sam na ideju o putovanju ovom rutom došao u osnovnoj školi. Gledajući u kartu video sam da se može napraviti krug od Novog Sada do Sankt Peterburga i nazad preko Nemačke

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Novosadski avanturista rešio je da se otisne na malenoj barci do Baltika preko Crnog mora, a dogodine da napravi pun krug po Evropi pre nego što se vrati kući. Neverovatno putešestvije od 12.000 kilometara koštalo ga je 980 evra: „Potrošio sam 730 evra za benzin, hranu, delove, 70 evra sam dao na kazne Ruskoj armiji, 180 evra sam potrošio za voznu kartu od Sankt Peterburga do kuće“:

– Mislim da sam prvi put na ideju o putovanju ovom rutom došao u osnovnoj školi kada sam čuo da je otvoren kanal Rajna-Majna-Dunav. Gledajući u kartu video sam da se može napraviti krug počevši iz Novog Sada do Sankt Peterburga i nazad preko Nemačke do kuće. U srednjoj školi, ja sam već u mislima bio i plovio tamo i zamišljao sebe i kako bi to sve izgledalo.

„nacrto kevi da ne brine, ipak je to evropa a ne afrika“ – komentar avanturiste

– Tri godine sam se pripremao za ovo putovanje. Bilo je potrebno definisati rutu, pribaviti posebne dozvole jer sam davno čitao i da je jahta Nikola Tesla bila odbijena iz Rostova, a naravno, i kupiti siguran čamac i pouzdan motor.

– Izbor je pao na Pajnik Tutanj sa švertom. Čamac domaće proizvodnje koji sam još od njegovog nastanka kad mu je cena bila povoljna hteo da pazarim ali tada nisam imao vez. Kasnije 2012. godine našao sam jednog polovnog koji je imao dosta opreme – započinje svoju priču ovaj avanturista na svom blogu Tutanj koji od sveg srca preporučujemo.