Početna Magazin Godine Ekonomija Licitacija u završnoj fazi: Penzije i plate manje za X odsto

Licitacija u završnoj fazi: Penzije i plate manje za X odsto

S obzirom da je vlada Srbije odložila objavljivanje konačnog procenta i načina umanjenja penzija i plata u javnom sektoru za dodatnih nedelju dana, ostaje nam još samo malo da licitiramo o kom se iznosu radi.

Proteklih meseci imali smo prilike da čujemo razne brojeve: 10, 15, pa i 30 odsto, ali kako se konačna vremenska granica približava tako brojevi dobijaju malo „ljudskosti“, pa postaju i jednocifreni.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Politika donosi mišljenje neimenovanih izvora koji kažu da će smanjenje biti od šest do osam odsto, što će svakako zvučati kao „poklon“ ovoj naciji sluđenoj posle toliko meseci u kojoj je mogla čuti i da će joj primanja biti manja za trećinu.

– Za koliko će i kome biti umanjene plate i penzije zasad sa sigurnošću ne može da kaže čak ni ministar finansija, jer će se tek do kraja nedelje znati preciznija računica. Tada će rebalans budžeta, odnosno prekrojena državna kasa, stići na vladu, da bi najkasnije do 15. septembra poslanici dobili na uvid plan mera štednje – piše Politika:

– Ono što je takođe poznato jeste da će oni koji najmanje imaju biti izuzeti, to jest da građani sa najnižim platama i penzijama neće platiti cenu stabilizacije javnih finansija.

U tekstu Politike zanimljiva je i interpretacija slabljenja dinara u odnosu na evro poslednjih nekoliko nedelja:

– Zbog poslednjeg klizanja kursa, pozicija ministra finansija sada biti malo relaksiranija i da će po tom osnovu budžet više prihodovati. Plaća se PDV na uvoz, normalno da kad evro više vredi da će i po tom osnovu biti veći priliv u budžetu.

Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, izračunao je za „Politiku” taj efekat na budžet. Samo kod PDV-a na uvoz i kod carina sadašnji kurs će povećati prihode za tri milijarde dinara, što je relativno mala suma, ali ne i zanemarljiva. Jer, na godinu dana efekat može da bude i do 8,5 milijardi dinara, piše Politika.