Početna Magazin Godine Neplaćeno odsustvo za britanske bake i deke

Neplaćeno odsustvo za britanske bake i deke

Bakama i dekama treba dati pravo da traže neplaćeno odsustvo pošto su uključeni u čuvanje dece, kažu u Trades Union Congress (TUC), jednom od britanskih udruženja sindikata.

Pozivaju se na proširenje njihovog prava da traže slobodne dane kako bi se brinuli o unucima, koje se trenutno primenjuje samo u htinim slučajevima. Vlada kaže da je to proširenje prava zahtevanja fleksibilnog radnog vremena koje će imati svi zaposleni od aprila 2014. godine.

TUC procenjuje da se sedam miliona baka i deka redovno stara o deci mlađoj od 16 godina. Najčešći razlog zašto bake i deke preuzimaju brigu o deci, prema njihovim saznanjima, jeste da bi omogućili roditeljima deteta da idu na posao.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ispitivanja TUC-a sugerišu da je veća verovatnoća da bake i deke koje rade pomognu oko unuka nego oni koji su u penziji. Zato TUC želi jasnije formulisano pravo da se traži neplaćeno odsustvo, npr. jednom u četrnaest dana, od ovoga po kome poslodavac može da se pita samo za povremeni slobodan dan u hitnom slučaju.

„Neformalna briga o deci koju milioni baka i deka redovno pružaju, jedan je od najvažnijih i najmanje vidljivih oblika staranja u današnjoj Britaniji“, kaže generalni sekretar TUC-a.

„Čuvanje dece od strane baka i deka omogućava roditeljima da rade, štedi im novac koji bi davali za vrtiće i bebisiterke i stvara posebnu vezu između različitih generacija u porodici. Mnoga preduzeća tek treba da uhvate korak sa ovim pravcem razvoja, a hiljade baka i deka koji žele da se brinu o svojim unucima sprečeni su da to rade. Važno je da politička rešenja odgovore na potrebe zaposlenih baka i deka i njihovih porodica.“

„Fleksibilno radno vreme za sve neće samo bakama i dekama omogućiti da pomognu oko dece, već i članovima familije. To će dati šansu svim zaposlenima da naprave bolju ravnotežu između posla i privatnog života.

Uloga EU baka i deka u čuvanju unuka