Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Kanada, 2036: najbrojnija samačka domaćinstva

Kanada, 2036: najbrojnija samačka domaćinstva

Jednočlana domaćinstva biće za dvadeset godina dominantan oblik u Kanadi, zaključak je izveštaja Kanadske stambene agencije koji je objavljen 18. decembra. Ovaj tip domaćinstava ostvariće najznačajniji rast tokom sledeće decenije.

Ovo se objašnjava pre svega „starenjem stanovništva i tendencijom samačkog života koja je primećena kod odraslih koji nisu ostarili“. Godine 2036, 31% kanadskih domaćinstava brojaće samo jednog člana.

Još 2011, skoro tri četvrtine od ukupnog broja vlasnika nekretnina bile su ili osobe koje su živele same ili parovi bez dece. Ovaj procenat je više nego dvostruko veći u odnosu na 1971. godinu. Potražnja za manjim stambenim jedinicama, uključujući i stanove u vlasništvu, trebalo bi da beleži kontinuirani rast.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Ukupan broj domaćinstava u Kanadi u raste, ali su domaćinstva sve manja i manja, a naše analize nam dozvoljavaju da zaključimo da će se taj pravac razvoja zadržati“, kaže Rodžer Luis, istraživač Kanadske kompanije za hipoteke i stanovanje (SCHL).

Između 2001. i 2011. godine, u Kanadi je godišnje 
stvarano 176.000 domaćinstava ili 20.000 više po godini u odnosu na prethodnu deceniju. Podaci SCHL pokazuju da je prosečan broj članova po domaćinstvu spao sa 3,5 osoba 1971. godine na 2,5 osobe 2006. a 2036. godine biće 2,3.

Analitičari SCHL takođe primećuju da su žene tokom 2011. godine predstavljale 65% vlasnika stanova koji žive sami i 76% vlasnika stanova koji su stariji od 55 godina.
Taj trend se objašnjava poboljšanjem finansijske nezavisnosti Kanađanki, lakšim održavanjem stanova i osećajem sigurnosti koji ova vrsta stambenog prostora obezbeđuje ženama koje su same.