Početna Magazin Godine Društvo Nepal: Apel za bolju pomoć starima

Nepal: Apel za bolju pomoć starima

Azijska država Nepal, na preko 24 miliona stanovnika, ima samo jedan državni dom za stare sa kapacitetom od 230 korisnika.

Dom se, odlukom ministarstva, od 1977. godine zapravo nalazi u nekadašnjem hramu koji su izgradili Hindu hodočasnici 1882. godine, i koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U toj zemlji položaj starih je nezavidan, a to pokazuju i uslovi koje je potrebno ispuniti da bi se uopšte konkurisalo za državni dom:

  • da imate preko 65 godina
  • da nemate nekretninu u Nepalu
  • da ne primete pomoć od svoje porodice.

Zato su mnogi stari prinuđeni da žive na ulici ili u napuštenim zgradama. Neki stari su žrtve nasilja u kući, a nije redak slučaj da stare žene budu izbačene iz kuće kada se deca venčaju, a muž ne želi da hrani još jedna usta.

Međutim, nedavno su se stari izborili da primaju mesečnu pomoć od države u visini od 3.000 nepalskih rupija (oko 31 dolar), 50 odsto popusta na prevoz, i garancije za jednaka prava u novom ustavu. Novčana pomoć je od 1994. godine iznosila oko 500 rupija (5 dolara) za one preko 70 godina.

Tradicionalno poštovanje starih erodira u Nepalu. Mlađe generacije ih zapostavljaju, ili odlaze van zemlje u potrazi za boljim životom. Nekada su se deca starala o roditeljima, i to je smatrano njihovom obavezom, ali društvene promene dovele su do promene, piše Šangaj Dejli.