Početna Magazin Godine Društvo Dobri programi zaštite starih – Francuska (3)

Dobri programi zaštite starih – Francuska (3)

Britansko društvo, kao i svetsko generalno, suočeno je sa potrebom da se promeni način brige o najstarijima. Časopis Guardian naveo je neke dobre programe drugih zemalja.

Prenosimo vam taj članak bez bitnih izmena jer je zanimljivo videti i šta Britancima privlači pažnju gledano iz njihovog ugla, odnosno iz pozicije ljudi čiji se sistem zaštite i programi nege razlikuju od naših.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Francuska
Francuske vlasti razvile su međugeneracijski program odmora koji pomaže penzionerima da provedu odmor sa porodicom, čak iako im je zdravlje narušeno. Fondovi iz francuskog penzijskog fonda su preusmereni kako bi se finansirala izgradnja velikih odmarališta koja odgovaraju potrebama cele porodice, od male dece do veoma starih. Većina je smeštena na već popularnim mestima za odmor duž južnih i severnih obala Francuske.

„To je odličan primer življenja u međugeneracijskoj solidarnosti: zaista možete da odete na odmor kao porodica, zajedno sa bakom i dekom, kada je obezbeđena osnovna infrastruktura zdravstvene i socijalne zaštite„, primećuje Andreas Hof, istraživač sa Oksfordskog instituta za starenje. Dodaje: „Zar to nije mnogo bolje nego da tražite starateljski odmor*? Sredovečni negovatelji dobijaju odmor bez osećaja krivice zato što ostavljaju svoje roditelje da o njima brinu ustanove.“

Parkovi za odmor imaju lak prilaz za ljude sa invaliditetom i boravak sa obezbeđenom zdravstvenom zaštitom gde postoje lekari specijalisti i objekti za brigu o starima. Oni koji dolaze ovde na odmor plaćaju svoj boravak, ali neke porodice mogu i da se prijave za pomoć.

*Starateljski odmor (Respite care) jeste deo socijalne zaštite u zemljama Komonvelta. Budući da su osobe koje se brinu o odraslom članu porodice prepoznate kao posebna kategorija – „caregivers“ (staratelji, negovatelji), njima se pruža pomoć i podrška i na taj način što im je omogućeno da apliciraju za „starateljski odmor“. On podrazumeva obezbeđivanje staranja za osobu kojoj je potrebna nega dok su ostali članovi porodice na odmoru. Ta osoba se ili smešta u specijalizovanu ustanovu ili dobija privremenog staratelja.