Početna Magazin Godine Trolovi su sadisti. I samo žele da se zabave.

Trolovi su sadisti. I samo žele da se zabave.

Trolovi se prema drugima na internetu ponašaju agresivno iz čistog zadovoljstva. Zato što su, kako je naučno utvrđeno, sadisti.

Agresivni provokatori na internetu (za koje se ustalio žargonski termin „trolovi“) pokazuju crte ličnosti koje formiraju tzv. crnu tetradu* ličnosti, potvrdilo je jedno kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu Personality and Individual Differences.

Crnu tetradu ličnosti sačinjavaju četiri karakteristike koje opisuju ličnosti koje su društveno štetne: narcizam, makijavelizam, psihopatija i sadizam.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Psiholog Erin Bakels sa Univerziteta u Manitobi i njene kolege sproveli su istraživanje sa 1.215 ispitanika koji su uradili testove ličnosti, a urađeno je i ispitivanje njihovog stila komentarisanja na mreži.

Kao trolovi su određeni oni pojedinci koji obmanjuju, destruktivni su i remete mnoga mesta na internetu gde ljudi pokušavaju da komuniciraju.
I to rade iz čistog zadovoljstva. Trolovi vole da isprovociraju i koriste osetljive tačke kako bi se poigrali sa tuđim emocijama.

Oni ispitanici koji se ponašaju kao trolovi pokazali su znake sadizma, psihopatije i makijavelizma. Sadizam je najviše povezan sa ovakvim ponašanjem. Sadizam je ocenjivan pomoću samoprepoznavanja u konstatacijama kao što su npr: „Volim da fizički povređujem druge“, „Volim da se šalim na tuđi račun“, „Volim da igram ulogu negativaca i da mučim druge likove u igri“.

Ako neko upadne u zamku, trolovi nemilosrdno intenziviraju svoje angažovanje kako bi se što više zabavili. To je razlog zašto se internet-početnici redovno upozoravaju da „ne hrane trolove“. Ovakvo ponašanje na internetu jeste jedna od manifestacija njihovog svakodnevnog sadizma. Na internetu, ovakvo ponašanje je pojačano usled anonimnosti koju internet pruža.

*Tetrada – grupa od četiri