Magazin Godine Svet

Nemački penzioneri na poslu zbog nužde ili razbibrige?

U poređenju sa 2000. godinom, danas je 60 odsto više penzionera koji rade, tj. 761.000, od ukupno 17 miliona, uglavnom sa skraćenim radnim vremenom, a mnogi su stariji od 74 godine.

Ekonomisti smatraju da je glavni razlog poboljšano zdravstveno stanje starijih a stručnjaci objašnjavaju da su današnji penzioneri telesno i psihički često u vrlo dobroj formi te traže neku delatnost na dobrovoljnoj bazi ili u radnom odnosu.
Sindikati i socijalna udruženja tvrde da prihodi mnogima jednostavno nisu dovoljni za preživljavanje i da “penzioneri ne mogu da uživaju u zasluženoj penziji već da su prisiljeni da obavljaju, često vrlo loše plaćene, pomoćne poslove“.
Više o ovoj temi na sajtu Dojče Velea.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija