Početna Magazin Godine Društvo Nemačka danas glasa o predlozima o asistiranom samoubistvu

Nemačka danas glasa o predlozima o asistiranom samoubistvu

Nemačka danas glasa o predlozima o asistiranom samoubistvu

Nemački Bundestag danas, u petak 6. novembra 2015. godine, odlučuje o načinu na koji će ubuduće biti definisana tzv. „pomoć pri umiranju“ – asistirano samoubistvo. To treba da donese izvesnost za pacijente, njihove porodice i lekare. Postoje četiri različita predloga, piše Dojče Vele.

Dodatak vesti (7. novembar 2015): Bundestag je doneo zakon o asistiranom samoubistvu kojim je zabranjeno organizovano, profesionalno pružanje pomoći na „poslovnoj osnovi“. Zakon međutim dozvoljava pružanje pomoći umirućem od strane članova porodice ili prijatelja, piše Dojče Vele.


Produženje životnog veka u Nemačkoj u prvi plan je izbacilo niz problema poput održavanja penzionog sistema ili manjka broja negovatelja. Najžustrije rasprave međutim vode se oko pitanja: šta kada teško bolesna osoba, koja trpi velike bolove, poželi da – umre? Poslednjih godina je udvostručen broj takozvanih asistiranih suicida u kojima profesionalac bolesniku na raspolaganje stavi smrtonosne supstance. To se ponekad naziva i eutanazijom, mada se pojam u Nemačkoj izbegava zbog konotacija na nacističke prakse ubijanja „manje vrednih“.

Nemačka skupština u petak treba da konačno podrobnije reguliše ovo polje. Posebno je interesantno što su pred parlamentarcima četiri različita predloga, koje su pisali različiti poslanici u skladu sa svojim ličnim uverenjima i bez obzira na stranačku pripadnost. Evo suštine ova četiri predloga:

1 . Suština: Zabraniti svaku komercijalnu pomoć pri umiranju.

Zakonska sankcija: Tri godine zatvora ili novčana kazna.

Prava pacijenata i porodica: Pomoć pri umiranju ostaće nekažnjiva u određenim slučajevima. Pretnja sankcijom treba konsekventno da se obriše iz zakona.

Prava lekara: Ponovljena asistencija pri suicidu treba da bude zabranjena i kažnjiva. Ovde pravnici vide opasnost jer će mnogi medicinari u palijativnim ustanovama kao i lekari na intenzivnoj nezi biti u nejasnoj poziciji. Na posletku, oni su za svoj rad plaćeni, dakle na neki način bi pomoć pri samoubistvu bio deo njihovog posla.

Cilj: Sprečavanje komercijalizacije, čime bi trebalo preduprediti da asistirani suicid postane društvena norma i unosan poslovni poduhvat.

Željena posledica: Bez komercijalnih ponuda će pasti broj samoubistava kao i osećaj pritiska koju bi pojedini pacijenti mogli da imaju u stilu: Bolje da se ubijem, nego da padnem na teret porodici ili društvu.

Ko podržava predlog: Čak 216 poslanika uglavnom demohrišćana i socijaldemokrata, među njima i najvažniji članovi vlade (koji imaju pravo glasa) poput kancelarke Merkel, vicekancelara Gabrijela i šefa diplomatije Štajnmajera. Takođe, šefovi poslaničkih klubova CDU, SPD i Zelenih u zajedničkom pismu podržavaju ovaj predlog.

2. Suština: Lekarima bi trebalo dozvoliti da pomognu pri suicidu neizlečivo bolesnih.

Zakonska sankcija: Bez pooštravanja.

Prava pacijenata i porodica: Prednost ima autonomija pacijenata, treba jačati njihovo pravo da sami donesu odluku. Uslov je da postoji jasna saglasnost pacijenta, da je on punoletan, da je održano temeljno savetovanje kao i da su najmanje dva lekara saglasna da je bolest neizlečiva, a bolovi teški.

Prava lekara: Za lekare treba da važe jedinstvena pravila u okviru njihovih strukovnih udruženja (trenutno se to razlikuje od pokrajine do pokrajine) u skladu sa predlogom zakona.

Cilj: Pravna sigurnost za lekare.

Željena posledica: Ukoliko lekari po zakonu smeju da pomognu pri suicidu, automatski će nestati potreba za udruženjima komercijalnog tipa koja svoje usluge papreno naplaćuju.

Ko podržava predlog: 109 poslanika, među njima potpredsednik parlamenta i bivši sveštenik Peter Hince (CDU) kao i stručnjak socijaldemokrata za pitanja zdravstva Karl Lauterbah, ministarka odbrane Ursula fon der Lajen i nova generalna sekretarka SPD-a Katarina Barli.

3. Suština: Zabrana udruženja koja pomažu pri umiranju i pri tome stiču profit. Pomoć bi pružala „neprofitna“ udruženja i lekari kojima bi njihovi troškovi bili nadoknađeni.

Zakonska sankcija: Do tri godine zatvora za komercijalne ponuđače.

Prava pacijenata i porodica: Za njih ne bi bilo zakonski konsekvenci zbog prihvatanja ponude o asistiranom suicidu. Doduše, pod jednim uslovom: preventivno savetovanje je obavezno, a između njega i konačne odluke pacijenta mora proći najmanje 14 dana.

Prava lekara: Više sigurnosti. Njima se olakšava etička dilema – da li lekarska profesija treba samo da radi na održavanju u životu ili sme da pomogne i pri umiranju?

Cilj: Ukidanje tabua i kriminalizacije ponuda koje iz duboko humanih pobuda nude bezbolni kraj života onima koji pate od teških bolova i više ne žele da žive.

Željena posledica: Liberalni zakon bi sprečio da neizlečivi bolesnici pribegavaju brutalnim načinima samoubistva ili da očajničkim traženjem pomoći pri samoubistvu dodatno opterećuju svoju porodicu.

Ko podržava predlog: 54 poslanika od kojih su najpoznatiji Renate Kinast (Zeleni) i Petra Zite (Levica).

4. Suština: Potpuna zabrana svake pomoći pri umiranju.

Zakonska sankcija: Do pet godina zatvora.

Prava pacijenata i porodica: Zabranjeno je podsticanje na samoubistvo. Kažnjiv je već i pokušaj pomoći pri suicidu.

Prava lekara: Striktno zabranjena svaka pomoć pri umiranju. Jedino bi dozvoljena ostala pasivna pomoć – recimo da lekar ne reaguje ukoliko se pacijent odrekne hrane i pića u želji da umre.

Cilj: Jedini način na koji se umire treba da bude – prirodni.

Željena posledica: Pojačana ponuda palijativne i duhovne nege za neizlečivo bolesne.

Ko podržava predlog: 35 konzervativnih poslanika, uglavnom demohrišćana.