Početna Magazin Godine Čovek i smrt Belgija je, od danas, prva država sa dozvolom eutanazije za sve

Belgija je, od danas, prva država sa dozvolom eutanazije za sve

Belgija će od večeras, 13. februara 2014. godine, postati prva država na svetu u kojoj je legalizovana eutanazija za sve uzraste, bez starosnog ograničenja.

U Holandiji, od 2002. godine je dozvoljena eutanazija, ali za starije od 12 godina. U Belgiji će ovaj zakon sada važiti za sve ljude koji imaju „neizdržive patnje“ bez obzira na godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tako će ubuduće i deca koja su ozbiljno bolesna, u terminalnoj fazi, moći da traže eutanaziju pod uslovom da se oba roditelja slože.

Brojni stručnjaci smatraju da presuda o dozvoli eutanazije ne može da se jednostavno izvede na osnovu doba deteta. Belgijski parlament je ocenio da bi, pre svega, trebalo utvrditi da li je zahtev pacijenta jasan i da li je on „u stanju da shvati sve posledice“.

Ovaj stepen razumevanja ocenjivaće za svaki slučaj pojedinačno medicinski tim i jedan nezavistan psihijatar ili psiholog, koji će biti u obavezi da dostave pisani izveštaj.

Kako bi razuverili protivnike, poslanici ističu da nijedan lekar neće biti prinuđen da izvrši eutanaziju i da donošenje ovog zakona neće ograničiti ili sprečiti palijativnu brigu.

Grupa od 160 pedijatara, tj. oko 10% branše u ovoj zemlji, pokušala je da u poslednjem momentu navede predsednika skupštine da odloži glasanje. Stranke hriščansko-demokratske orijentacije, kao i katolička crkva, protive se ovom zakonu. Ali, on je sada na snazi.