Početna Magazin Godine Gubitak čula mirisa – rani znak Alchajmerove bolesti?

Gubitak čula mirisa – rani znak Alchajmerove bolesti?

Gubitak čula mirisa – rani znak Alchajmerove bolesti?

Testovi prepoznavanja mirisa mogli bi pomoći u praćenju progresije Alchajmerove bolesti čak pre pojave prvih simptoma, naročito kod osoba kod kojih postoji povećan rizik, tvrdi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Neurology.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada se već pojave prvi znaci gubitka pamćenja, lezije na mozgu koje su povezane sa Alchajmerovom bolešću mogu biti prisutne već 20 godina, naglašavaju naučnici.

Još uvek nije pronađen nikakav tretman za Alchajmerovu bolest, podseća dr Džon Brajtmer, direktor Istraživačkog centra pri Institutu Daglas, koji je i koautor istraživanja. Međutim, kaže, ako bismo mogli da odložimo pojavu simptoma za samo pet godina, onda bismo mogli i smanjiti prevalencu i težinu bolesti za više od 50 odsto.

Mari-Eliz Lafaj-Manjan sa Univerziteta Mek Gil i njene kolege sprovele su ovo istraživanje sa 274 osobe, čija je starost u proseku bila 63 godine, a koje su u riziku od dobijanja ove bolesti (jer je jedan od njihovih roditelja bio oboleo). Ove osobe su bile podvrgnute testovima koji su se sastojali od mirisanja papirića sa raznim mirisima kao što su, na primer, žvaka, benzin ili limun.

Stotinu osoba među njima je dobrovoljno pristalo da bude podvrgnuto redovnim lumbalnim punkcijama kako bi se u cerebrospinalnoj tečnosti merile koncentracije različitih proteina vezanih za Alchajmerovu bolest. One osobe koje su imale najviše poteškoća u prepoznavanju mirisa, imale su i više abnormalnih biomarkera.

Ovo deluje logično, kaže Mari-Eliz, „budući da znamo da bulbus olfactorius (deo u mozgu zadužen za mirise) i entorinalni korteks (koji ima ulogu u pamćenju i prepoznavanju mirisa) spadaju među prve moždane strukture koje bolest napada“.

„Međutim, poteškoće u prepoznavanju mirisa nekada su pokazatelj nekih drugih zdravstvenih problema, mimo Alchajmerove bolesti, te stoga testovi prepoznavanja mirisa ne bi trebalo da zamene važeće načine ispitivanja ove bolesti“, kaže Žid Poarije sa Instituta Daglas, takođe koautor istraživanja.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se precizno utvrdila priroda veze između gubitka sposobnosti prepoznavanja mirisa i razvoja Alchajmerove bolesti.

Izvori: Neurology, McGill University