Početna Magazin Godine Društvo Ne zna se koliko ima osoba sa autizmom u Srbiji

Ne zna se koliko ima osoba sa autizmom u Srbiji

Ne zna se koliko ima osoba sa autizmom u Srbiji

„Nije dovoljno utvrditi samo broj osoba sa autizmom, već se moraju napraviti dobre procene i svakom detetu omogućiti ono što mu je potrebno“… Dijagnoza se kasno postavlja, nema dovoljno dnevnih boravaka, neadekvatne zdravstvena i socijalna zaštita… piše Dejana Ivanović za Politiku.

U Sjedinjenim Američkim Državama od 68 dece jedno ima autizam, u Velikoj Britaniji taj odnos je jedan prema sto, a u Italiji među 250 mališana jedan je autističan. Niko, međutim, ne zna koliko osoba sa autizmom živi u Srbiji: registar ne postoji, što dodatno otežava život osobama sa autizmom jer ih sistem često ne prepoznaje, pa ne mogu da ostvare pomoć, socijalnu podršku, adekvatnu zdravstvenu zaštitu…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iako prema nekim podacima u našoj zemlji živi nekoliko hiljada ljudi sa autizmom, procena je da je njihov broj daleko veći. Samo u Nišu, kako se čulo na međunarodnom simpozijumu „Živeti sa autizmom iz perspektive pacijenta, roditelja i profesionalaca” nedavno održanom u ovom gradu, prema najnovijim informacijama, ima oko 500 osoba sa poremećajima povezanim sa autizmom.

Prvi pouzdani podaci dobiće se, kako je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar na otvaranju ovog skupa, krajem 2017. jer je u toku priprema registra dece sa smetnjama u razvoju koja se sprovodi u okviru Nacionalnog programa za razvoj dece u ranom detinjstvu.

To je samo prvi korak u onome što je neophodno učiniti kako bi se osobama sa autizmom ali i njihovim porodicama, koje snose najveći teret, omogućio kvalitetan život: u Srbiji se suočavamo sa kašnjenjem u prepoznavanju simptoma poremećaja povezanih sa autizmom i postavljanju dijagnoze. Osim toga u našoj državi nema dovoljno centara za pružanje ranih intervencija, nedostaju stručnjaci u ovoj oblasti, problem su i kapaciteti za dnevni boravak, školovanje…

„Nije dovoljno utvrditi samo broj osoba sa autizmom, već se moraju napraviti dobre procene i svakom detetu omogućiti ono što mu je potrebno. Neophodno je obezbediti bolji položaj dece sa autizmom i drugim razvojnim poremećajima i njihovih porodica”, kaže Mišel Sent Lo, direktor Unicefa u Srbiji.

On naglašava da se moraju rešavati i problemi u vezi sa kapacitetom neophodnim za dnevni i drugi boravak osoba sa autizmom, ali je potrebno i bolje inkluzivno obrazovanje.