Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

Kipon – mali robot za osobe sa autizmom

Robot Kipon može da razvije “ličnost” u međusobnoj komunikaciji sa osobama kojima je potrebna dodatna stimulacija komunikativnih sposobnosti…

Laboratorija univerziteta Karnegi Melon razvila je robota koji radi sa osobama, naročito decom sa autizmom. Kipon (Keepon) može da razvije “ličnost”, da igra i da se smejulji, u cilju unapređenja komunikativnih sposobnosti i razvijanja interakcije. 

– Oni sa kojima smo ih testirali vole ih, pa čak i zagrle. Skoro da biste pomislili da je u njemu nešto više od mašine sa ugrađenim računarom – kaže robotičar Džim Ozborn, direktor Tehnološkog centra za kvalitet života Instituta za robotiku Karnegi Melon univerziteta.

Robota je razvio diplomac univerziteta, Marek Mihajlovski, sa svojim mentorom profesorom Hideki Kozimom sa univerziteta Mijagi iz Japana.

Na sajtu JuTjub snimak ovog robota kako pleše dostigao je veliku popularnost:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija