Magazin Godine Svet

NBA igrači plaćaće zdravstveno penzionisanim kolegama

Slika: Karim Abdul Džabar izvodi svoj čuveni šut "horog" ("sky hook" - nebeska udica)

Prestavnici igrača američke košarkaške lige NBA jednoglasno su odlučili da izdvajaju za zdravstveni fond koji će koristiti svi bivši igrači koji su najmanje tri godine igrali u NBA. Kolegijalnost bez presedana u istoriji severnoameričkog profesionalnog sporta (i šire)…

Prosečan NBA igrač penzioniše se iz lige nakon četiri sezone, tako će da najveći broj igrača koji su igrali u ligi imati pristup ovom fondu.

Ovo je odlučeno na sastanku predstavnika igrača u Njujorku 26. juna 2016. godine, a izglasana promena nazvana je “prvom svoje vrste u severnoameričkom profesionalnom sportu”.

– NBA nikada nije bila popularnija, i igrači koji igraju danas ovim priznaju da imaju trenutni status zahvaljujući trudu i posvećenosti onih koji su ovde bili pre nas. Važno je da se brinemo o celoj proširenoj NBA porodici, i ponosan sam na svoje kolege igrače koji su preduzeli ovaj iskorak bez presedana kako bi obezbedili zdravlje i dobrobit svojih prethodnika – rekao je Kris Pol iz LA Kliperska, predsednik udruženja igrača.

Ovaj fond sarađivaće sa programom UnitedHealthCare, a mogućnsoti korišćenja fonda biće u srazmeri broju sezona koje su odigrane u NBA.

Na primer, penzionisani košarkaš koji je igrao od tri do šest sezona, ali još uvek nema mogućnost da koristi sistem javnog zdravstva Medicare, dobiće pomoć za “skromnije troškove i subvencije”. Igrač koji je igrao najmanje 10 godina imaće isto, ali i će zdravstveno osiguranje biti prošireno i na članove njegove porodice.

Ceo program počeće da se primenjuje od 1. januara 2017. godine.

Komentar Penzina

Da li bi i srpska košarka, to jest njeni igrači, ali i treneri, danas imali status koji imaju da nije bilo rada nekoliko generacija pre njih? Državni penzioni i zdravstveni fondovi očigledno nisu spremni za izazove 21. veka, i treba pozdraviti svaku dodatnu alternativu koja pojedincu obezbeđuje izvesniju budućnost.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija