Magazin Godine Život i godine

Naše lice ima samo četiri osnovne emocije?

Rasprostranjeno naučno mišljenje jeste da naše lice pokazuje šest reakcija: sreću, iznenađenje, strah, gađenje, bes i tugu. Međutim, novim istraživanjem uočena je hijerarhija i među tom najosnovnijom grupom izraza lica.

Istraživanje Instituta za neurologiju i psihologiju na Univerzitetu u Glazgovu objavljeno početkom februara 2014. godine kaže da ljudsko lice ima samo četiri osnovne mimike. Dosadašnji stav nauke bio je da ih ima šest.

Današnje rasprostranjeno mišljenje jeste da naše lice pokazuje šest reakcija: sreću, iznenađenje, strah, gađenje, bes i tugu. Međutim, naučnici iz Škotske su izučavali izraze lica, i emocije koje signalizuju, tako što su pokazivali ispitanicima računarske animacije lica i tražili od njih da ih klasifikuju u osnovnih šest kategorija.

Ispostavilo se da zapravo bes i gađenje imaju istu osnovnu mimiku, kao i strah i iznenađenje, te da ih posmatrač lako pomeša na ilustraciji. Naučnici to objašnjavaju time da su iznenađenje i gađenje zapravo društveno, a ne biološko nasleđe, te da su osnovne emocije: sreća, tuga, strah/iznenađenje i bes/gađenje.

Pretpostavka je da su se iznenađenje i gađenje razvili najkasnije tokom evolucije, te da su zato zadržali osobine facijalne ekspresije već ustaljenih reakcija iz najranijeg doba ljudske vrste.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija