Početna Magazin Godine Brakom protiv siromaštva?

Brakom protiv siromaštva?

U SAD, svako osmo dete venčanih roditelja je siromašno, naspram svakog drugog koje živi samo sa majkom, pa nije ni čudo da se održanje porodice i braka propagira kao najbolji način za očuvanje životnog standarda dece i porodica.

U godini izbora u SAD, jedna od glavnih tema obe velike partije jeste borba sa siromaštvom, slična onoj koju je pre tačno 50 godina započeo predsednik Lindon Džonson kada je nasledio Kenedija posle atentata, piše Njujork Tajms. Tada je 93% dece u SAD rođeno u porodicama venčanih roditelja. Danas je taj procenat svega 60%.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jedan senator je rekao da je brak najbolji način da se deca i porodice izvuku iz siromaštva (link: Nematerijalni kapital kao dugoročna investicija). Ova izjava ima uporište i u studijama ekonomista koji tvrde da bi siromaštvo u SAD naglo splasnulo kada bi se svi nevečnani roditelji udružili u porodice, uključujući i homoseksualne parove kojima je u većini američkih država brak zabranjen.

I statistika je jasna: retki su siromašni bračni parovi gde oba partnera rade, dok je čak trećina porodica samohranih majki ispod granice siromaštva. Svako osmo dete venčanih roditelja je siromašno, naspram svakog drugog koje živi samo sa majkom.

Sledi i da su deca iz celovite porodice bolja u školi, imaju manje problema sa ponašanjem, ređe boluju od astme ili su gladna. Jedna nova studija ekonomiste Radža Četija i saradnika pokazuje da je za uspeh dece iz siromašnijih slojeva najpresudniji porodični model koji vide u svom okruženju, važniji i od standarda, kvaliteta škole i drugih faktora.