Magazin Godine Svet

Naše komšije imaju najmanje penzije u Evropskoj uniji

Dobri Dobrev - Živi svetac Bugarske

Situacija sa penzijama i u okruženju slična je kao i kod nas – PIO se skoro izjednačava sa budžetom, podižu se starosne granice za odlazak u penziju, a penzije su znatno niže i od niskih plata. Članstvo u EU slaba je uteha kad je o penzijama reč…

Fotografija iz članka: 
Deda Dobri Dobrev – živi svetac Bugarske

“Kako u Evropskoj uniji živeti sa 165 evra? Tolika je prosečna penzija u Bugarskoj. Bugarske penzionerke se uprkos siromaštvu ne daju obeshrabriti. Skromnost, sport, zimnica, …i nije strašno.” Tako svoju priču o životu bugarskih penzionerki započinje nemački medij Dojče Vele.

Njihova sagovornica, Marija Ivanova, udovica i instruktorka “Filskuture za bake”  u Domu kulture u Asenovgradu, danas ima 80 godina. Penzija joj iznosi 110 evra a 35 godina radila je u tekstilnoj industriji. Dobija i 35 evra invalidski dodatak nakon dve operacije raka. Danas se posvetila rekreaciji:

“Sport održava zdravlje. I što je još važnije, pritom zaboravimo na brige zbog nemaštine. Za rođendan sam štedela mesecima… Valjušci od mesa, torta, vino, rakija: za sve sam se sama pobrinula. Za to je otišlo pola penzije. Ali, nema veze, jednom se živi”.

Čak 60 posto bugarskih penzionera dobija manje od 150 evra mesečno i živi ispod granice siromaštva. Četvrtina penzionera dobija samo minimalnu penziju od 80 evra, što je najniža minimalna penzija u Evropskoj uniji.

I s obzirom na prosečnu penziju od 165 evra Bugarska je na dnu EU. U susednoj Rumuniji penzija je 198 evra, u Poljskoj 469 evra, u krizom uzdrmanoj Grčkoj 663 evra.

Celu priču o životu bugarskih penzionera čitajte na sajtu Dojče vele.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija