Foto albumi Ljudi odlaze, dela ostaju

Deda Dobri Dobrev – živi svetac Bugarske

Dobri Dobrev - Živi svetac Bugarske

Dobri Dobrev je rođen 1914. godine, u selu Bajlovu kraj Sofije. Za vreme II svetskog rata, od granate koja je pala nedaleko od njega, skoro da je potpuno ogluveo. Imao je četvoro dece, dvoje je još uvek živo. Toliko se zna o njegovom životu. O ostalome on ne želi da priča.

A cela Sofija poznaje dedu Dobrog jer on skoro svaki dan prepešači deset kilometara do grada gde prosi. Druga reč ne postoji, ali on nije običan prosjak. On živi od svoje penzije koja iznosi oko 80 evra. Sve što dobije na ulicama glavnog grada Bugarske on daje za manastire i crkve širom zemlje.

Oko 2000. godine, on je svu svoju imovinu poklonio crkvi. Od tada živi u sobičku u porti crkve Sv. Kirila i Metodija u njegovom rodnom Bajlovu. Kada nije na ulicama Sofije, pomaže u crkvi. Nosi odeću koju sam pravi, ne plaši se kiše i snega. Ne ljuti se na one koji ga sa podozrenjem gledaju, a srećan je kada može sa ljudima da popriča o Bogu. Zahvalan je kada mu daju novac, a slika na kojoj ljubi ruku dečaku obišla je ceo svet.

Crkvi se danas mnogi vraćaju, ali retki su laici koji joj posvećuju život. Čovek ne može da ne poštuje toliku predanost, bio vernik ili ne.

Fotografija preuzeta sa sajta posvećenog dedi Dobrom – link ka Galeriji sajta


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija