Izgubljena generacija

Izgubljena generacija

Iako „izgubljeni“ kao generacija, iza njih su ostala brojna dela u nauci, kulturi, umetnosti. Dovoljno je samo setiti se svih pisaca i pesnika koji su obeležili prvu polovinu 20. veka u srpskoj umetnosti…

Poznati američki pisac Ernest Hemingvej popularizovao je naziv „Izgubljena generacija“ koji je preuzeo od svoje mentorke Gertrude Štajn. Ona je tako nazivala generaciju rođenu od 1883. do 1900. godine, to jest, generaciju koja se borila u Prvom svetskom ratu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iako ova generacija po rođenju ne spada u 20. vek, ona je obeležila njegov početak. U Evropi se naziva još i Generacija 1914 – po godini u kojoj je počeo, nešto kasnije nazvan, Veliki rat (kada se još nije znalo ili se nije verovalo da su ljudi sposobni i za gore).

Iako „izgubljeni“ kao generacija, iza njih su ostala brojna dela u nauci, kulturi, umetnosti. Dovoljno je samo setiti se svih pisaca i pesnika koji su obeležili prvu polovinu 20. veka u srpskoj umetnosti. Pa ipak, uvek se treba setiti da je veliki broj njihovih vršnjaka ostavio kosti na brojnim ratištima od Galicije i Solunskog do Zapadnog fronta.

Ilustracija: grafit iz Beograda na kome je prikazan Gavrilo Princip i rečenica zapisana na zidu njegove zatvorske ćelije – Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu…