Magazin Godine Svet

Najtužnije zemlje za život

Sreća jeste relativna, ali ispunjenjem određenih minimuma stvaramo daleko više šansi da je dostigne što veći broj ljudi.

Koristeći se kriterijumima kao što su ekonomska situacija, zdravstvena i pravna zaštita, bezbednost građana, itd, različite organizacije prave liste najsrećnijih zemalja na svetu. Vesti o njima nekako lakše stignu do medija nego one druge liste – liste zemalja u kojima ljudi žive najteže.
Po jednom takvom istraživanju Južnoafrička Republika, ista ona kojoj je 2010. godine dodeljeno svetsko prvenstvo u fudbalu i koja je ostala zapamćena po prodornim zvukovima trubica zvanih vuvuzele, samo tri godine kasnije ponela je titulu najnesrećnije zemlje na svetu. Slede je Kongo, Avganistan, Čad, Haiti, Burundi, Togo, Zimbabve, Jemen i Etiopija.
Kada se ova uporedi sa listom najsrećnijih zemalja na svetu, izgleda da su planetarna sreća i tuga podeljene po kontinentima, hemisferama i istorijskim ulogama – kolonije i kolonizatori. 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija